GRČKA I RIM - 8 dana

BUS i BROD
CIJENA OD:3.490kn

Program putovanja

Putovanje Grčka i Rim 8 dana autobusom i brodom 27.10.-03.11.2017.

Moguć polazak iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu.

1.dan  ZAGREB – SKOPJE 
Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05.00 sati. Ugodna vožnja preko Hrvatske i Srbije do Skopja. Smještaj u hotel. Prošećite po „keju“ i probajte makedonske voćne rakije, prepune okusa i pravih mirisa. Centar grada je prepun odličnih restorana, koji se cijenama znantno razlikuju od europskih cijena. Povratak u hotel. Noćenje.

2.dan  SKOPJE – SOLUN
Doručak. Sastanak s lokalnim vodičem, polazak na razgled grada: stara željeznička postaja, spomenik i kuća Majke Terezije, kameni most iz 6. stoljeća, Daut-pašin amam iz 15. stoljeća, crkva sv. Spasa, tvrđava Kale, Stara skopska čaršija, džamija Mustafa-paše, moderni dio grada, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II.  Nakon razgleda, slobodno vrijeme. Svakako preporučujemo ručak u jednoj od tipičnih roštiljarnica na skopskoj čaršiji. Nastavak vožnje prema Grčkoj, gradu Solunu. Smještaj u hotel. Noćenje.

3.dan  SOLUN - ATENA
Nakon doručka obilazak kulturno povijesnih znamenitosti Soluna: Agora, Rotonda, Galerijev slavoluk, Bijeli toranj, crkva Sv.Dimitrija, crkva Sv.Sofije. Predlažemo probati svjetski popularna grčku salatu. Serviraju vam uz vruće svježe pečene pogačice pa još ako uz to naručite grilani halloumi ( vrsta tvrdog sira ) i gyros ili pržene krake od hobotnice te 1/2 litre domaćeg crvenog vina, do sita ćete se najesti. Ili posjetite tržnicu, carstvo hrane, začina i raznih malih kućnih potrepština. Kažu da je Solun poznatiji po tsourekiju (grčki uskršnji kruh) nego po svojoj Bijeloj kuli, a kako tsoureki zahtijeva dva specijalna grčka začina Mastic i Mahlab, najbolje da ih kupite i isprobate recept kod kuće. Mahlepi ili mahlab je aromatičan začin proizveden od sjemena jedne vrste višnje. Okus mu je nešto između arome višnje i gorkog badema. Polazak prema Ateni. Po dolasku, smještaj u hotel. Noćenje.

4.dan  ATENA
Nakon doručka slijedi razgled Atene autobusom i pješice u pratnji službenog gradskog vodiča: trgovi Omonia i Sintagma, glavni gradski trgovi grčke prijestolnice – parlament – klasicističke palače monumentalnih ulica Stadiou i Panepistimiou – „Kallimarmaro“, Panhelenski stadion izgrađen od bijelog mramora za prvu olimpijadu modernih vremena 1896.g. – monumentalna Hadrijanova vrata iz rimskog perioda na ulazu u svetište Zeusa Olimpskog – atenska Akropola, centar antičkog grčkog svijeta i jedan od najznačajnijih spomenika svjetske kultune baštine s hramovima Partenon i Erehteon te panoramskim pogledom na Atenu. Slobodno poslijepodne za osobne programe: kupovina u glavnoj trgovačkoj ulici Ermou ili elegantnoj četvrti Kolonaki; posjeti znamenitostima. Navečer zajednički odlazak s pratiteljem putovanja do četvrti Plaka podno Akropole, živahnog kvarta s bezbrojnim tavernama i uskim vijugavim ulicama orijentalnog prizvuka - moguć fakultativni odlazak na grčku večeru s folklornim programom. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan  ATENA – KORINTSKI KANAL– EPIDAUR – MIKENA - PATRAS
Raniji doručak. Polazak prema Korintskom kanalu koji spaja Korintski zaljev sa Saronskim zaljevom u Egejskom moru. Kanal je dug 6,3 km, širok 21 metar i građen je u periodu od 1881.-1893. Pogled na njega, pogotovo sa mosta koji prelazi kanal i gleda i na ponor dugačak 76 m, je impresivan. Nastavljamo prema Epidauru. Odmah ponad Epidarusa uzdiže es planina Arahneo - "Arachnaion", kao što se u "Agamemnonu" naziva Eshil. Tu na zelenom obronku brežuljka, leži kazalište u Epidauru. Najpoznatije i najbolje očuvano antičko kazalište je izgrađeno u 3. st.pr.Kr.Kazalište može primiti oko 14.000 gledatelja, a pored svog jedinstvenog položaja i izgleda poznat je i po nevjerojatnoj akustici - čak i na najvisočijim stepenicama, na visini od 22 m, svaka riječ izgovorena na pozornici se čuje jasno i glasno. Nastavljamo prema Mikeni, kući legendarnog kralja Agamemnona koji je poveo Grke u Trojanski rat. Homer je Mikenu opisao kao vladajući grad saveza prinčevskih zemalja u periodu od 1600 – 1100. p.n.e. Polazak za Patras. Ukrcaj na brod. Smještaj u četverokrevetne unutarnje kabine. Isplovljavanje u 19.00 sati. Noćenje na brodu.

6.dan  PATRAS – ANCONA - RIM
Dolazak u Anconu u 15.30 sati, te slijedi vožnja prema Rimu. Smještaj u hotel u centru grada. Kratki predah te sa našim pratiteljem odlazimo prema Španjolskim stubama, poznatim kao velikom okupljalištu mladih i početak ulica poznatih po visokoj modi. Šetajući tim ulicama dolazimo do Fonatane di Trevi gdje već večeras možete probati najfinije špagete uz čašu odličnog aperol špritza. Povratak u hotel. Noćenje.

7.dan  RIM - VATIKAN
Doručak. Nakon doručka, s pratiteljem putovanja počinjemo istraživati Vječni Grad, pješice i metroom. Središte antičkoga dijela grada čine Rimski forum, oko kojeg se odvijao gradski život u vrijeme carstva, te Kolosej ili Flavijev amfiteatar, koji je svojedobno mogao primiti i do 50.000 gledatelja. Osim što su izgladnjivali životinje radi što bolje predstave u borbi s gladijatorima, u doba carstva bile su popularne i bitke brodova – napunili bi bazen amfiteatra vodom kako bi se uživjeli u krvave borbe. Penjemo se prema Kapitolu, najslavnijem i najvišem od sedam rimskih brežuljaka. Nastavljamo prema Oltaru domovine, spomeniku  podignutom u čast Viktoru Emanuelu II., prvom kralju ujedinjene Italije. Zatim odlazimo prema Panteonu ili Hramu bogova. Svi se i danas dive savršeno kružnoj kupoli s okulusom promjera gotovo 9 metara, ali i samo pročelje krasi 8 monolita sivoga granita dovezenog čak iz Egipta prije 2000 godina. Nakon što razgledamo unutrašnjost Panteona, slobodno vrijeme provodimo na Trgu Navona, koji je konstruirao Bernini na mjestu starog hipodroma. Želite li uživati na prekrasnom trgu punom slikara i uličnih zabavljača, ostat ćete upravo ovdje i taj pogled neće biti besplatan, no odete li malo dalje i uvučete li se u ulice koje zrače romantikom, naći ćete restorane s povoljnim cijenama talijanske kuhinje. Povratak u hotel. Noćenje.

8.dan RIM - ZAGREB
Doručak. Javnim prijevozom s pratiteljem putovanja odlazimo do Vatikana, najmanje države na svijetu. Razgledavamo Trg sv. Petra, jedan od najpoznatijih svjetskih trgova, sa slavnom Berninijevom kolonadom, te baziliku sv. Petra, najvažniju od svih kršćanskih crkava, sagrađenu u 16. stoljeću na mjestu prijašnje ranokršćanske bazilike, iznad groba sv. Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Slobodno vrijeme u bazilici. Predlažemo posjet kupoli odakle se pruža beskrajan pogled na Rim. Ako niste u formi, nemojte isprobavati - mnogo stuba i uzak prolaz obeshrabruju, ali pogled s bazilike je veličanstven. Polazak za Zagreb u 13.00 sati. Dolazak se očekuje iza ponoći.

Cijena aranžmana po osobi 3.490 kn
Rok za prijavu:7 dana prije puta / Minimalan broj putnika:40

Popusti i doplate

 • dijete 6-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 30 % popusta
 • odrasla osoba na pomoćnom ležaj u trokrevetnoj sobi 10 % ali doplata za trokrevetnu kabinu

 

NAPOMENA: prilikom prijave putnici su dužni dati podatke o datumu rođenja i državljanstvu (podaci potrebni za brodske liste putnika). Preporučujemo ponijeti manji kofer/torbu za noćenje na brodovima, dok velika prtljaga ostaje u prtljažniku autobusa koji također plovi na brodu. Brodske kompanije rezerviraju pravo za moguću promjenu satnica i ruta brodova. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgledavanja, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.

Cijene putovanja

Datum polaska:
27.10.2017
Datum povratka:
03.11.2017
Grad polaska:
Zagreb
Mjesto polaska: AK Zagreb
Cijena:
3.490 kn
Boravak:
8 dana
BUSOM I BRODOM
Šifra: I063
*opći uvjeti Idea putovanja

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu,
 • smještaj u Skopju u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja sa doručkom,
 • smještaj u Solunu ili okolici u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja sa doručkom,
 • smještaj u Ateni u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja sa doručkom,
 • smještaj u centru Rima u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja sa doručkom,
 • smještaj u četverokrevetnim unutarnjim kabinama na brodu na relaciji Patras – Ancona,
 • razgledavanja prema programu,
 • lokalnog vodiča u Ateni,
 • pratitelja tijekom putovanja,
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje:

 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja,
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.).
 • doplata za jednokrevetnu sobu: 990 kn po osobi
 • doručak na brodu 7 eur po osobi,
 • ručak ili večera 18 eur po osobi,
 • doplata za trokrevetnu kabinu (svaka od tri osobe plaća) 130 kn po osobi,
 • doplata za dvokrevetnu kabinu 220 kn po osobi,
 • doplata za vanjsku dvokrevetnu kabnu 270 kn po osobi,
 • Putno osiguranje

 

CIJENE ULAZNICA (prema stanju u siječnju 2017. g., podložne promjeni): 

 • Akropola 20 €,
 • Muzej Akropole 5 €,
 • Nac. arheološki muzej 7 €,
 • ulaznica za Epidaurus 12 €,
 • ulaznica za Mikenu 12€

 

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
• za posebno sjedalo u autobusu:
- 1 red – sj. 3,4  100 kn
- 2 red – sj. 5,6,7,8  100 kn
- sjedala iza 2. vrata   100 kn
• za dodatno prazno sjedalo u autobusu 750 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

VAŽNE INFORMACIJE
- raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redosljedu uplata, agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata,
- završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),
- fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
- organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
- agencija Idea putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja,

Makedonija, službeno Republika Makedonija (mak. Република Македонија) je država na jugoistoku Europe, a glavni grad joj je Skopje. Graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu te s Republikom Kosovo i sa Srbijom na sjeveru. Zbog spora s Grčkom oko imena u Ujedinjenim narodima i u mnogim službenim dokumentima, u inozemstvu se koristi naziv bivša jugoslavenska Republika Makedonija.

Grčka, (grčki Ελλάδα Helada) službeni naziv Helenska Republika, je država u jugoistočnoj Europi. Nalazi se na obali Egejskog mora, Jonskog mora i Sredozemnog mora. Graniči s Albanijom, Makedonijom, Bugarskom i Turskom. Ukupna dužina kopnene granice joj je 1.288 km, a dužina obale joj je 13.676 km.

Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Jedinu kopnena granica joj se nalazi na sjeveru, na Alpama, gdje graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu, te Slovenijom na sjeveroistočnom Dijelu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:   
Za  državljane RH viza za Srbiju, Makedoniju, Grčku i Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica.

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 29 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. A zatim 48 sati prije putovanja završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

Mogućnosti plaćanja:
• gotovina, internet bankarstvo
• kreditne kartice: American Express, Diners, Maestro, Visa, Mastercard
• on line plaćanje preko web stranice

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: IDEA PUTOVANJA d.o.o., HR-AB-01-080951142. Polica jamčevine br. 1501-00000499 uplaćena kod Wiener  osiguranja Vienna Insurance group d.d. Zagreb, Slovenska 24. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.
 

Pronađite lokaciju na karti

Overview

 

Gabrijela Koščica

Napisala i uređuje program

 

 

POŠALJI UPIT

Video

Recenzije

POŠALJI UPIT