IRSKA - ZELENI OTOK - 8 dana

ZRAKOPLOVOM IZ LJUBLJANE

Program putovanja

Putovanje Irska 8 dana avionom 28.10.2017.

1. DAN: ZAGREB/LJUBLJANA - DUBLIN - NEWRYI
Sastanak putnika na Autobusnom kolodvoru Zagreb i prijevoz (uz doplatu) prema Ljubljani. Preuzimanje putne dokumentacije od pratitelja u zračnoj luci J. P. Pučnika i prijava na let prema Dublinu. Po dolasku ukrcaj u autobus i vožnja u Newryi. Kasni dolazak i smještaj u hotel (u slučaju ranijeg leta, razgled Dublina obavit će se prvi dan umjesto zadnji). Noćenje.

2. DAN: NEWRYI – BELFAST – GIANT'S CAUSEWAY – SLIGO
Doručak. Poslije doručka putovanje nas vodi prema Belfastu, glavnom gradu Sjeverne Irske. Grad utemeljen 1177. g. nalazi se na ušću rijeke Lagan u zaljevu nazvanom Belfast Lough. Razgledat ćemo znamenitosti kao što su Opera, Botanički vrt i Titanic četvrt u kojoj su izradili slavni brod i gdje se danas nalazi moderan muzej u prirodnoj veličini potonulog broda. Poslije razgleda i kraćeg slobodnog vremena putovanje ćemo nastaviti prema jednom od najpoznatijiih irskih prirodnih atrakcija, Giant's Causeway, koja se nalazi i na popisu zaštićene prirodne baštine UNESCO-a, a koju čine bezbrojni bazaltni stupovi (procjenjuje se da ih ima više od 40 000, ali nitko ne zna točno) što strše i do 25 metara u nebo, nastali vulkanskom aktivnošću prije 60-ak milijuna godina… Poslije posjeta lokalitetu nastavak puta prema Sligu, smještaj u hotel i večera. Noćenje.

3. DAN: SLIGO – GALWAY – KILFENORA 
Doručak. Odlazak iz hotela i putovanje slikovitim predjelima Irske prema najvećem gradu u zapadnoj Irskoj i ujedno sveučilišnom gradu, Galwayu (irski Gaillimh – u prijevodu kameni). Iako današnji Galway nema više od 80-ak tisuća stanovnika, razmjerno često se spominje ne samo kao glavni grad provincije i zapada Irske, već kao glavni grad cijele zemlje – svakako s dodatkom: dvojezične Irske. U Galwayu ćete se na svakom koraku susresti s pisanom, usmenom i narodnom irskom kulturom. U slikovitim gradskim uličicama sigurno ćete svjedočiti mnogi nastupima uličnih umjetnika, glumaca, svirača i plesača. Šetnja do središnjeg trga po drvenim mostovima i živopisnim ulicama. Nakon posjeta Galwayu putovanje nas vodi kroz brežuljkastu, kamenitu pokrajinu Burren. Njezina su najistaknutija obilježja sive vapnenačke terase, prekrasno poljsko cvijeće, na stotine starih spomenika, itd. Smještaj u hotel na području Burrena. Večera i noćenje.

4. DAN: KILFENORA – CLIFFS OF MOHER – LIMERICK – ADAREE 
Doručak. Danas će vam oduzeti dah jedna od najvećih turističkih atrakcija Irske i svojevrsno čudo prirode: Cliffs of Moher, na pojedinim mjestima i više od 200 metara visoki klifovi od pješčenjaka i škriljavca, a protežu se duž 8 kilometara. Poslije šetnje iznad uzburkanog Atlanikta i pogleda na Aransko otočje uputit ćemo se prema Bunraty Castleu, poznatoj utvrdi i nezaobilaznom odredištu svakog putovanja po Irskoj. U sklopu posjeta utvrdi razgledat ćete i park, koji predstavlja irsko ruralno područje 19. st. U nastavku dana napustit ćemo područje najduže irske rijeke Shanon te preko Limericka, grada kojeg su u 9. stoljeću osnovali Vikinzi, stići do najljepšeg irskog sela Adaree, prekrasno smješten u pošumljenom kraju, s dojmljivim kamenim zdanjima i krovovima od slame. Smještaj u hotel na području Adaree, noćenje.

5. DAN: TRALEE – DINGLE – KERRY
Doručak. Poslije doručka uputit ćemo se prema gradiću Tralee na JZ Irske, najvećem gradu u grofoviji Kerry, gdje ćemo se upoznati s „Velikom gladi“ (povijesno razdoblje u Irskoj između 1845. i 1852. g. u kojem se, procjenjuje se, milijun ljudi iselilo iz Irske, a otprilike milijun je umrlo), a zatim ćemo krenuti prema najljepšem irskom poluotoku i mjestašcu Dingle, najzapadnijoj europskoj pokrajini. Znamenitost ovog mjestašca je Fungie – delfin koji se u vodama Dinglea pojavljuje od 1983.g. kad se prvi put pojavio u luci i vrlo je zaigran i simpatičan - toliko da turisti dolaze u Dingle samo da bi njega vidjeli. Iz grofovije Kerry u poslijepodnevnim satima putujemo prema grofoviji Cork. Zaleđe omiljene južnoirske turističke regije bogato je jezerima i brežuljcima, a stanovnici ove lijepe regije poznati su u cijeloj zemlji po svojoj jednostavnosti, dovitljivosti i britkom humoru. Smještaj u hotel na području grofovije, večera i noćenje.

6. DAN: RING OF KERRY – BLARNEY – CORK 
Doručak. Putovanje po jednom dijelu znamenite panoramske ceste „Ring of Kerry“ prema gradu Blarney. Posjetit ćemo dvorac Blarney, srednjovjekovnu utvrdu u blizini grada Corka, poznat po kamenu koji ljudima daje rječitost ako ga se poljubi! Legenda o tome vuče porijeklo iz davnih dana, a zanimljivo je da mnogi turisti doista dolaze kako bi poljubili kamen smješten na kuli utvrde, a zaposlenici ga 4 -5 puna dnevno peru. Poslije posjeta Blarneyu slijedi istraživanje grada Corka, europske prijestolnice kulture iz 2005. g. Drugi po veličini irski grad, Cork se nalazi na rijeci Lee i zrači vedrom atmosferom, pun je šarenih kuća, pubova, a ima čak i jedan vinograd. U Irskoj ga zovu i „pobunjeničkim gradom“- taj se naziv pojavljuje još u 15.st., ali pravi je smisao dobio u 20-im godinama prošlog stoljeća kad su se u Corku odvijale važne bitke u irskom Ratu za neovisnost. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

7. DAN: GLENDALOUGH – DUBLIN 
Doručak. Odlazak u Glendalough u gorju Wicklow, poznat i pod imenom „Dolina dvaju jezera“ (doslovan prijevod). Riječ je o mjestašcu s poznatim samostanom, koje okruženo veličanstvenom prirodom u svakom posjetitelju pobuđuje osjećaj spokoja i uživanja u harmoniji prirode i čovjeka. Doista je riječ o jednom od najljepših kutaka Irske, otjelotvorenje asocijacija o romantičnoj i nezbrušenoj, zavodljivoj irskoj prirodi. To je i jedan od razloga zašto su ovdje snimani i mnogi filmovi… Poslijepodne dolazak u Dublin. Posjetit ćemo Trinity College, dublinsko sveučilište koje se nalazi u samom srcu bučnog središta Dublina, obgrljen oazom mira i zelenila. Osnovala ga je 1592.g. Elizabeta I. Jedna od glavnih atrakcija koledža njegova je fascinantna knjižnica u kojoj se između ostaloga čuva dragocjena, po nekima i najljepša knjiga na svijetu – Book of Kells iz 9. st., bogato ukrašen tekst 4 evanđelja na latinskom iz samostana u mjestu Kells. Prošetat ćemo pokraj najljepšeg parka u gradu, St. Stephens Green, do poznate katedrale sv. Patricka. Mogućnost obilaska zbirke muzeja i degustacije najpoznatijeg irskog piva Guiness. Navečer mogućnost odlaska na večeru uz folklor. Smještaj u hotel, noćenje.

8. DAN: DUBLIN – LJUBLJANA/ZAGREB 
Doručak. Šetnja uz obalu rijeke Liffey do Nacionalne galerije. Slobodno vrijeme za zadnje posjete, kupovinu suvenira, posjete muzejima, itd. Vožnja do zračne luke i let u Ljubljanu. Po dolasku mogućnost transfera (doplata) prema Zagrebu.

Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi (min. 40 osoba):
Polasci iz Ljubljane: 7.990 kn
Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 1.090 kn

Doplata za manji broj putnika:
Minimum 20 osoba: 760 kn
Minimum 30 osoba: 460 kn

Popust
- za djecu do 12. god na dodatnom krevetu u pratnji dvije odrasle osobe 15% na osnovnu cijenu aranžmana.
 Trokrevetne sobe su moguće na upit.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti: 
Za  državljane RH viza za Irsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna osobna iskaznica ili važeća putovnica.

Napomene
Moguća izvedba programa obrnutim redoslijedom.
Pratitelj putovanja bit će na hrvatskom jeziku za minimum od 25 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih vođenje će biti na slovenskom jeziku.
U slučaju većeg broja prijavljenih moguća je i povoljnija cijena aranžmana s polaskom iz Venecije ili Beča.

Putovanje zemljom Kelta!

Pronađite lokaciju na karti

Video

POŠALJI UPIT