Brandenburška vrata - Berlin

Brandenburška vrata su trijumfalna vrata, simbol njemačkog glavnog grada Berlina. Smještena su na Pariškom trgu i jedina su preostala vrata od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin.

 

Brandenburška vrata su trijumfalna vrata, simbol njemačkog glavnog grada Berlina.

Izgrađena su 1791. i postala su prepoznatljivi simbol Berlina Vrata su izgrađena kako bi simbolizirala mir i njihovo originalno ime je 'Vrata mira' te im je zaštitnica božica mira - Irena. Izgradnju Brandenburških vrata zatražio je kralj Friedrich Wilhelm II., a dizajnirao ih je Carl Gotthard Langhans. Vrata se sastoje od 12 grčkih stupova, po šest sa svake strane, koji tvore pet prolaza. Zanimljivo je da su 'obični građani' u 18. stoljeću smjeli prolaziti samo kroz zadnja dva prolaza.

1989. godine otvorena su za prolaz nakon uklanjanja barijera između istočnog i zapadnog dijela tog grada. Otvaranje Brandenburških vrata imalo je veliko simbolično značenje, u smislu ponovnog slobodnog komuniciranja između Zapadnog i Istočnog bloka, koji su bili razgraničeni tzv. Željeznog zavjesom tijekom više desetaka godina. Tijekom Hladnog rata Brandenburška su vrata pripadala Istočnom Berlinu tj. Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), jer je Berlinski zid prolazio nekoliko desetaka metara zapadno od njih. Uoči otvaranja istočnonjemački inženjeri i izvođači radova prokopali su prolaze kako bi se kroz barijeru moglo fizički proći.

Gdje možete doživjeti ovo: