Dvorac Schönbrunn - Beč

Dvorac Schönbrunn - najznačajnija turistička znamenitost Austrije, veličanstveni zlatno-žuti dvorac, nasljeđe Austro-Ugarske Monarhije.

 

Izgrađen je na mjestu kraljevskog lovačkog ljetnikovca Katteburg s ogromnim parkom kojeg je dao izgraditi Maksimilijan II, car Rimskog Carstva, a nakon što je to zdanje potpuno uništeno sredinom 18.stoljeća nastao je dvorac današnje veličine. Dvorac sadrži nevjerojatnu 1441 prostoriju. Gradnju je započeo Leopold I. Prema nacrtima J.B Fischer von Erlacha, a dovršila Marija Terezija prema nešto izmjenjenom nacrtu N.Picassija Josepha. Od tada je služio kao ljetna rezidencija carske obitelji. Unutrašnjost dvorca ukrašena je u baroknom i rokoko stilu. Dvorac, zajedno s baroknim vrtom oko dvorca, 1996. godine uvršten je na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Europi. Oko dvorca nalazi se francuski park s labirintom, prvi zološki vrt na svijetu iz 1752.godine, vrt prepun fontanama i paviljon palmi. Iznad dvorca, na brdu, izgrađena je prekrasna kamena Glorijeta (Oko 1765. godine izgradio Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg ). Nažalost, 1945.g Glorijeta i središnji dio dvorca teško su oštečeni u bombardiranju, tako da su mnogi djelovi nisu originalni već restaurirani.
Nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije, taj veličanstveni vrt otvoren je široj javnosti, te se danas tamo često održavaju koncerti i različite manifestacije, a svakodnevno ga posječuju turisti i građani Beča.

Ni vi nemojte zaobići ovu veličanstvenu znamenitost Austrije i uživajte u raskoši dvorca Schönbrunn.

Gdje možete doživjeti ovo: