Fontana di Trevi - Rim

Fontana di Trevi je smještena u Rimu, Italija. Visine 26.3 m i širine 49.15 m to je najveća barokna fontana u gradu i jedna od najpoznatijih u svijetu.

 

U srcu Rima, na križanju uskih uličica Via del Tritone, nalazi se jedna od najpoznatijih fontana na svijetu, Fontana di Trevi.

Svjetski poznata postala je zahvaljujući sceni u  Fellinievom filmu La Dolce Vita ( 1959.)
Fontana je sagrađena u 18. stoljeću, po narudžbi pape Klementa XII., iako je u jednostavnijem obliku na tom mjestu postojala već u 15. stoljeću.
U središnjem dijelu fontane je  skulptura  Neptuna, koji upravlja kočijom sa dva morska konja. Skulptura lijevo od Neptuna predstavlja obilje a skulptura sa desne strane predstavlja zdravlje.Voda u fontani simbolizira more, nad kojom je nadvijen Neptun – vladar mora.
Voda u fontani dolazi iz Aqua virgo, akvadukta koji je doprema iz izvora udaljenog dvadesetak kilometara od grada, a isti se akvadukt koristi i za punjenje brojnih drugih fontana u centru Rima.
Prema legendi, svaki posjetitelj bi trebao baciti novčić u fontanu Trevi jer mu to osigurava ponovni povratak u Rim.
Vrlo vjerojatno da je fontana i najbogatija. Godišnje se naime, u tu fontanu ubaci oko 700.000 eura..
Novčiće skupljaju radnici koje nadzire policija. Lokalnim stanovnicima i turistima je striktno zabranjeno sakupljanje novčića iz fontane. Dio prihoda ide u gradski proračun, a dio Caritasu.

Neka vam putovanje u Rim ostane u lijepom sjećanju.

Gdje možete doživjeti ovo: