Italija

Ponte Vecchio - Firenza

Ponte Vecchio - Firenza

Najstariji primjer mosta na segmentnim lukovima (manjih od polukruga) čija je stabilnost pojačana dodatnim teretom na stubovima uronjenima duboko u korito rijeke.

Ponte Vecchio ili 'Stari most', srednjovjekovni kameni most koji povezuje dvije obale rijeke Arno. Sadašnji oblik potječe iz 14. stoljeća, dok prvi pisani dokumenti govore o mostu još u 10.stoljeću
U početku su se tu nalazile mesnice, dok se u sadašnjim lokalima nalaze zlatarnice i draguljarnice.
Prodavaonice koje su vidljive s vanjske strane mosta dodane su u 17. stoljeću.
Ponte Vecchio napravljen je od tri glavna luka, od kojih najveći ima raspon od 30 metara, a druga dva po 27 metara.
Njegova snaga i ljepota leže u tome što je 'preživio' i previše nemilosrdnih događaja:poplave, ratove i različite pokušaja rušenja.
On je  jedini most preko rijeke Arno koji nije srušen u Drugogom svjetskom ratu.
Jedna od starih priča kaže da je na ovom mjestu nastao i pojam stečaja, tj. bankrota. Kad trgovac više ne bi mogao platiti svoje dugove, klupa (tal. banco) na kojoj je prodavao svoja dobra, bila bi slomljena od strane gradskih vojnika, što bi se onda zvalo bancorotto, tj. slomljena klupa. Kako više ne bi imao svoj glavni alat za trgovinu, prodavač nije imao gdje poslovati, pa bi bankrotirao.
Oko Ponte Vecchija primijetit ćete brojne lokote koji 'ukrašavaju' ograde i sigurnosne lance uz cestu. Naime, ti lokoti pripadaju zaljubljenim parovima iz cijelog svijeta koji na njih upisuju svoja imena, a nakon što ih stave na lanac, bacaju ključ u rijeku Arno i time 'zaključavaju' svoju ljubav do kraja života.
Kako je to izuzetno štetno za most i za rijeku, vlasti su uvele kaznu za stavljanje lokota na most i okolicu od 160 €.
Benvenuto Cellini najpoznatiji talijanski zlatar 16 st. ima svoju bistu na mostu.

Neka vam putovanje u Toskanu ostane u lijepom sjećanju.

  • Zrakoplovna putovanja

  • Autobusna putovanja

  • Putovanja brodom

Prijavite se na newsletter

Koristeći ovaj formular, dajete privolu da Idea putovanja d.o.o. (sjedište: Žumberačka 4, Samobor, OIB: 21344819267) može koristiti vašu e-mail adresu za povremeno slanje novosti, posebnih ponuda i promotivnih obavijesti (poznato i kao „newsletter“). U bilo kojem trenutku možete povući svoju privolu klikom na Odjavi se link ili tako da nas kontaktirate na e-mail info@ideaputovanja.hr.

Preporučujemo putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Pročitaj više

Izrada ove stranice sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru programa "Konkurentnost i kohezija" te Programa dodjele potpora male vrijednosti namijenjenih poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti MSP.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »