Italija

Venecija - otok Burano

Venecija  - otok Burano

Burano je otok u Venecijanskoj laguni, koji poput Venecije ima kanale koji ga dijele na manje dijelove, dakle, nije jedan otok već arhipelag

Burano je otok u Venecijanskoj laguni, koji poput Venecije ima kanale koji ga dijele na manje dijelove, dakle, nije jedan otok već arhipelag. Nalazi se pored otoka Torcella u sjevernom dijelu lagune. Danas je najpoznatiji po čipkarstvu i svojim šareno obojanim kućama. Burano je udaljen 7 kilometera od Venecije, što je 45-minutna vožnja venecijanskim tramvajem - vaporettom. Mostom je povezan sa susjednim otokom Mazzorbom. Ima 2.762 stanovnika (stanje 2010. godine).

Otok je vjerojatno bio naseljen još od rimskih vremena. U 6. stoljeću okupirali su ga stanovnici izbjegli iz obližnjeg rimskog grada Altinuma. Postoje dvije priče o tome kako je naselje dobilo ime; po jednoj od njih naselje je osnovao neki Burrian sa svojom obitelji, a po drugoj su prvi doseljenici u Burano došli s malih otoka Buranello, koji su također u laguni, ali pet milja južnije. Iako se otok ubrzo razvio u uspješno naselje, njime se upravljalo iz obližnjeg Torcella, a nije dobio nikakve privilegije kao obližnji Murano. Važnost otoka i naselja narasla je tek u 16. stoljeću, kada su žene iz Burana počele vesti čipku. To je uskoro postao izvozni venecijanski artikl, koji se prodavao širom Europe. No već u 18. stoljeću počelo je slabiti zanimanje za tu robu. Čipkarstvo u Buranu obnovljeno je tek 1872., kada je otvorena škola čipkarstva.

Burano je danas poznat po svojim živo obojanim kućama, u kojima stanuju ili ljetuju brojni umjetnici. Različite boje kućâ predstavljaju razne obitelji. Poznat je i po svojoj crkvi San Martino, sa zvonikom i propovjedaonicom Svete Barbare, te Muzejem i školom čipkarstva.

Neka vam put u Italiju ostane u lijepom sjećanju.

  • Zrakoplovna putovanja

  • Autobusna putovanja

  • Putovanja brodom

Prijavite se na newsletter

Koristeći ovaj formular, dajete privolu da Idea putovanja d.o.o. (sjedište: Žumberačka 4, Samobor, OIB: 21344819267) može koristiti vašu e-mail adresu za povremeno slanje novosti, posebnih ponuda i promotivnih obavijesti (poznato i kao „newsletter“). U bilo kojem trenutku možete povući svoju privolu klikom na Odjavi se link ili tako da nas kontaktirate na e-mail info@ideaputovanja.hr.

Preporučujemo putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Pročitaj više

Izrada ove stranice sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru programa "Konkurentnost i kohezija" te Programa dodjele potpora male vrijednosti namijenjenih poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti MSP.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »