Kapela most - Švicarska

Kapela most je najstariji drveni natkriveni most u Europi. Izgrađen je u četrnaestom stoljeću, i danas je najveći simbol grada, a ujedno i jedna od najvećih atrakcija u Švicarskoj.

 

Najstariji drveni natkriveni most u Europi, Kapela most (Kapellbrücke), smjestio se u šarmantnom švicarskom gradu Luzernu.

Most izgrađen u prvoj polovici 14. stoljeća  u potpunosti od drveta i kamena. Takav je i dan danas unatoč požaru 1993.
Danas je simbol grada Luzerna kao i jedna od glavnih turističkih atrakcija u Švicarskoj.
Drveni most dijagonalno prelazi rijeku Reuss. Kapela most je ime dobio po kapeli svetog Petra koja se nalazi u njegovoj blizini.

Tristotinjak godina nakon gradnje, Kapela most je ukrašen serijom od 158 trokutasto oblikovanih slika smještenih ispod krova mosta. Na ovaj je način oslikano samo nekoliko drvenih mostova na svijetu. Na slikama su prikazani bitni događaji iz povijesti Luzerna. Većina slika je oštećena u požaru, a u potpunosti ih je obnovljeno samo 30.

Sam Luzern je poseban jer je imao čak tri drvena mosta za pješake: Hofbrücke, Spreuerbrücke i Kapellbrucke, od kojih je, nažalost, samo posljednji tu i danas.
Kapellbrücke se smjestio pokraj osmerokutnog tornja kojeg nazivaju Vodeni toranj (Wasserturm) jer je smješten na vodi. Cigleni toranj je 30 godina stariji od samog mosta i zajedno s mostom bio je dio srednjovjekovnih gradskih zidina. Ovaj je 34 metra visok toranj kroz povijest obavljao razne funkcije. Jedno je vrijeme služio kao tamnica i soba za mučenje, a nakon toga i kao spremište. Danas toranj nije otvoren za javnost.

Neka vam putovanje u Švicarsku ostane u lijepom sjećanju.

Gdje možete doživjeti ovo: