Kosi toranj - Pisa

Kosi toranj u Pisi je zapravo o zvonik katedrale s kojom dijeli trg zvan Campo dei Miracoli.

 

Kosi toranj u Pisi je zapravo o zvonik katedrale s kojom dijeli trg zvan Campo dei Miracoli. Toranj je visok 55 m, promjer mu je 16 m, a vrh mu je nagnut 4 m u odnosu na temelje.

Neobičan dizajn tornja nalikuje dizajnu Babilonske kule, kakvu je opisao grčki pisac Herodot. U zvoniku postoje 294 stube i sedam zvona namještenih pre­ma glazbenoj skali.

Izgradnja je započela 1173. godine, i do 1178. izgrađen do treće razine. Nagib je već tada bio zamjetan. Radovi su obustavljeni na gotovo stotinu godina zbog neprestanog ratovanja Pise sa susjednim gradom državom Firencom. Izgradnja je nastavljena tek 1272. pod vodstvom Giovannija di Simonea. Dodane su još četiri nove razine pod različitim kutom od donjih, ali izgradnja se ponovno morala obustaviti 1284. kad je Pisa izgubila bitku protiv Genove. Prostorija za zvono je dovršena 1372. godine, tj. čak 199 godina nakon početka izgradnje.

Danas se zna da je nagib uzrokovan poniranjem tla, ali prije nego što je otkriven uzrok iskušana su mnoga rješenja, primjerice, iskopavanje staze oko podnožja ili pak Mussolinijev projekt nalijevanja betona u temelje, što je samo pogoršalo stanje.

S obzirom da se od 1999. g intenzivno radi na ojačanju temelja, nagib tornja vraćen je na 13 stupnjeva. 

Neka vam putovanje u Toskanu ostane u lijepom sjećanju.

Gdje možete doživjeti ovo: