Postojnska jama - Slovenija

Postojnska jama najpoznatija je jama i jedan od najvećih krških spomenika na svijetu. To je jedinstveno mjesto u kojem se možete u podzemlju voziti električnim vlakićem i izbliza razgledati najslavnijeg stanovnika tog podzemnog kraljevstva - čovječju ribicu.

 

 Postojnska jama je  najveća eurpska špilja. Otkrivena je 1818., sadržava dvadeset kilometara špiljskih formacija, a stara je 3 i pol milijuna godina. Stanište je čak 175 životinjskih vrsta, među kojima je najpoznatija čovječja ribica.

Špilja je struju dobila davne 1884. Tako je malo slovensko selo dvije godine prije velebnog Londona uživalo u tada modernoj tehnologiji. I to sve jer je očarala austrougarskoga kralja Franju Josipa.

Šećući njezinim hodnicima, posjetitelji mogu uživati u brojnim stalaktitima i stalagmitima. Posebno oduševljava prostor nazvan kongresna dvorana. U njega stane stane čak jedanaest tisuća ljudi, a kada zapjevaju, dodatno napune prostor pozitivnom energijom.

Na drugoj strani jame smjestio se dvorac Anselma Postojnskog kojem je, prema legendi, špilja godinama spašavala život od austrougarskih kraljeva koji su ga htjeli pogubiti. Opkolili su ga i čekali da mu ponestane hrane, no on se, šuljajući špiljom, opskrbljivao svim potrebnim te živio godinama u blagostanju, sve dok sluga nije otkrio slabu točku njegove utvrde - vanjski toalet.

Neka vam putovanje u Postojnu ostane u lijepom sjećanju.

Gdje možete doživjeti ovo: