Praški dvorac - Prag

Kompleks ovoga veličanstvenog dvorca čine različite palače, crkvena zdanja , razne znamenitosti i atrakcije.

 

Praški dvorac  je najznačajniji češki dvorac koji se nalazi na vrhu brda na zapadnoj obali .
Smatran je ne samo simbolom Praga, već i simbolom češke državnosti, a Guinessova knjiga rekorda ga smatra najvećim drevnim dvorcem na svijetu. Ovaj dvorac zanimljiv je ne samo zbog svoje povijesti i veličine, nego i zato što je građen u različitim razdobljima zbog čega ga krase različiti arhitektonski stilovi.

U njemu su tijekom prošlosti stolovali češki kraljevi, rimski imperatori , biskupi, a danas je to dom predsjednika Češke Republike i jedna od glavnih turističkih atrakcija odakle je predivan pogled na cijeli Prag.

Kompleks ovoga veličanstvenog dvorca čine različite palače, crkvena zdanja , razne  znamenitosti i atrakcije.
Najpoznatije palače unutar dvorca su Stara kraljevska palača, Nova kraljevska palača,  Belvedere i palača Lobkowicz . Od ostalih poznatih građevina tu su toranj Daliborka i Mihulka (gdje se čuvao barut ), Zlatna ulica, Škola jahanja , a od prirodnih i umjetničkih ljepota izdvajaju se Kraljevski vrt, Južni vrtovi, Španjolska dvorana, Rudolfova galerija, te kraljevski dragulji i relikvije.

Unutar katedrale sv. Vida nalazi se predivno dekorirana kapelica sv. Vjenceslava, na čijem se jugozapadnom dijelu nalaze vrata koja vode do mjesta gdje se čuvaju već spomenuti dragulji, čiji su najznačajniji dijelovi kruna sv. Vjenceslava, plašt za krunidbu, žezlo i 'kraljevska jabuka'. Vrata su zaštićena sa sedam brava, a ključeve čuva sedam najvažnijih ljudi u državi.

Bazilika sv. Jurja također je nekoliko puta nadograđivana, a osim unutrašnjosti, ističu se njezini tornjevi, od kojih je jedan deblji, a drugi tanji, pa ih stoga zovu Adam i Eva.

Zlatna ulica nastala je nakon gradnje sjevernog zida dvorca.Krase ju male šarene kućice građene od 16. stoljeća koje su bile naseljene sve do II. svjetskog rata. Danas se ovdje nalaze galerije i originalne gostionice, a bajkovitost i posebnost kućica osigurala im je očuvanje originalnog izgleda. U kući na broju 22 živio je od 1916. do 1917. godine Franz Kafka koji je tamo napisao većinu priča iz zbirke Seoski liječnik.

Neka vam putovanje u Prag ostane u lijepom sjećanju.

 

Gdje možete doživjeti ovo: