Raja Ampat - Indonezija

Raja Ampat otočje u Zapadnoj Papui je lokacija sa najraznolikijom bioraznolikošću na planeti, mjesto gdje se susreću dva najbogatija ekosistema.

 

Raja Ampat arhipelag je prirodni fenomen sa ogromnom bioraznolikosti,mjesto gdje se susreću dva najbogatija ekosistema, kišne šume i tropski koraljni grebeni
na više od 1500 otočića koji okružuju četiri glavna otoka.
Misool, Salawati, Batanta i Waigeo,četiri kralja, Raja Ampat.
U koraljnim grebenima Raja Ampat arhipelaga živi preko 600 vrsti koralja, čak 80% od svih poznatih vrsti.
Nalazi se u epicentru koraljnog triangla gdje živi deset puta više koraljnih vrsti nego u cijelom karipskom moru.
Također, tu živi više od 1669 vrsti tropskih koraljnih riba, 700 vrsti mekušaca, 57 vrsti Mantis kozica,27 vrsti morskih sisavaca, 6 od 7 vrsti ugroženih morskih korrnjača, 27 vrsti riba koje žive samo ovdje.
Na mjesečnoj bazi tu se otkrivaju nove životinjske i biljne vrste.
Lociran je na mjestu sudaranja Indijskog oceana i Pacifika te ga znanstvenici znaju opisivati kao "Tvornicu vrsti".Morski biolog Dr. G.Allen je 2012. godine na lokalnom zaronu Cape Kri,
ponovo oborio svjetski rekord, po drugi puta u 10 godina, u prepoznavanju čak 374 različitih vrsta riba u samo jednom zaronu, što dotičnu lokaciju čini najbogatijom ronilačkom lokacijom poznatoj znanosti. Znanstvenici su utvrdili da su koraljni grebeni Raja Ampat arhipelaga razvili otpornost na klimatske promjenene da bez problema žive u vodama sa temperaturnom razlikom od čak 17c.što ove koralje čini otpornim na pojavu stresnog i destruktivnog stanja izbijeljivanja koralja (coral bleaching).

Posjetite Indoneziju i doživite pravi raj na zemlji.