Zgrada Mađarskog parlamenta - Budimpešta

Zgrada Mađarskog parlamenta (Országház) zasigurno je najpoznatiji simbol Budimpešte. To golemo zdanje je treći je po veličini parlament u svijetu i drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu.

 

Najupečatljiviji simbol Budimpešte – zgrada parlamenta je treća zgrada parlemnta po veličini u svijetu. Na površini od čak 18 000 m2 prožima se čak 691 prostorija te sveukupno 20 km stepenica i hodnika. Na fasadi zgrade možete pronači 90 statua dok se za uređenje unutrašnjosti upotrijebilo 40 kg 23-karatnog zlata. Najviša točka zgrade je visoka 96 metara, što simbolično označava 1896. godinu kada se slavila 1000 obljetnica dolaska Mađara.

Zbog same proslave obljetnice, Budimpešta se također danas može pohvaliti i najstarijom metro linijom na kopnenom dijelu Europe (najstarija je izgrađena na „Otoku“ u Londonu) koja je izgrađena baš te 1896. godine kako bi povezala centar grada sa gradskim parkom. Linija je još uvijek u funkciji te ukoliko se nađete u Budimpešti ne propustite iskoristiti priliku sjesti na liniju M1 te se provozati najstarijom metro linijom na ovom području.

Ukoliko još niste impresionirani Budimpeštom , jeste li znali da je ona i dom druge najveće sinagoge na svijetu u koju se može smjestiti do 3000 vjernika? Svakako vrijedi provjeriti

Gdje možete doživjeti ovo: