KINA - ENIGMA ORIJENTA - 12 dana zrakoplovom

FIRST MINUTE

Program putovanja

Putovanje Kina 12 dana avionom 22.10.-02.11.2018.
PEKING – XI'AN – SHANGHAI – HONG KONG – MACAU

1. dan:                  ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u 18.00h. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 20.05h. Dolazak u 23.20h po lokalnom vremenu.  

2. dan:                  ISTANBUL – PEKING
Nastavak putovanja za Peking na liniji TK 20 u 01.25h. Odmor tijekom noćnog leta. Očekivani dolazak u Peking u 15.25h po lokalnom vremenu, obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz prema hotelu. Peking je fascinantna prijestolnica najmnogoljudnije zemlje na svijetu, njeno političko, obrazovno i kulturno središte koje se danonoćno mijenja u moderan i tehnološki napredan grad, ali pritom još uvijek čuva tradicionalno. Proći ćemo uz Olimpijski stadion, koji nosi nadimak "ptičje gnijezdo" i titulu najveće građevine od čelika na svijetu, na kojem se 2008. g. održala ceremonija otvaranja i zatvaranja Ljetnih olimpijskih igara (2022. u Pekingu će se održati i Zimske olimpijske igre te je time jedini grad koji će ugostiti obje). Tu se nalazi i "Vodena kocka", jedna od dvorana u kojoj su se također održavale igre, a danas pretvorena u zabavni vodeni park. Po dolasku u hotel, prijava i smještaj u sobe. Noćenje.

3. dan:                   PEKING
Nakon doručka odlazak do jedne od najvećih znamenitosti zemlje - Kineskog zida, simbola nacionalnog jedinstva, znanja, upornosti i umijeća. Najduži je zid na svijetu (sam zid dugačak je više od 6000km) i najveća obrambena građevina. Gradnja ovog remek-djela trajala je više od 2000 godina, a gradile su ga stotine i stotine tisuća vojnika, seljaka i zatvorenika za obranu od stranih osvajača i okupatora. Po povratku u Peking razgled Ljetne palače, najvećeg i najbolje očuvanog carskog vrta u Kini s brojnim jezercima, mostovima, parkovima i palačama, nekadašnjim ljetnim rezidencijama kineskih vladara. Navečer predlažemo fakultativni odlazak u jedan od tipičnih restorana na poznatu deliciju – pekinšku patku. Noćenje.

4. dan:                    PEKING – XI'AN
Doručak te nastavak obilaska grada. Odlazak do Nebeskog hrama, kompleksa kojeg su nekoć posjećivali carevi dinastija Ming i Qing i molili za dobru žetvu. Na putu do Tiananmena pogled ćete baciti na jedan od starih pekinških kvartova, tzv. Hutonga, koji odiše jedinstvenom kulturom drevnog grada i gdje možete vidjeti kako se nekada, pa čak i danas živi. Uličice su uske, prepune raznoraznih radnji, zalogajnica, malih nastambi često izrađenih od dasaka i kartona... Dolazak potom na trg Tiananmen (Trg nebeskog mira), jedan od najvećih trgova na svijetu koji se proteže na više od 400.000m², u čijem središtu dominira spomenik novije kineske povijesti, 38m visok spomenik posvećen veteranima kineskih ratova. Posjetit ćemo i Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palaču u koju se moglo ući isključivo uz dozvolu samog cara (zato naziv zabranjeni). Danas je to veliki kompleks s brojnim palačama, paviljonima i fontanama, pravo remek-djelo klasične kineske arhitekture. Ukoliko to vrijeme dozvoli, prošetat ćemo i najpoznatijom ulicom grada, Wungfujing, pješačkom zonom koja je uz veliki broj svjetski poznatih dućana poznata i po snack street, prepune štandova egzotične hrane. Odlazak do željezničkog kolodvora i ukrcaj na vlak za Xi'an. Noćna vožnja u spavaćim kolima.

5. dan:                     XI'AN
Po dolasku u Xi'an u jutarnjim satima, prijevoz do hotela. Xi'an je glavni grad pokrajine Shaanxi i jedan od najstarijih gradova Kine. Uz prekrasne i dobro očuvane zidine koje opasuju središnji dio grada, ističe se i svojom živopisnom arhitekturom. Nakon doručka u hotelu odlazimo van grada do mauzoleja Qin Shi Huanga, prvog cara koji je ujedinio zemlju, gdje se nalazi čuveno arheološko nalazište terakota vojske. Kolekcija od oko 8000 figura vojnika i konja u prirodnoj veličini bila je zakopana zajedno s carem, a otkriveni su sasvim slučajno 1974. godine. Na lokalitetu se nalazi i radionica u kojoj možete vidjeti način izrade terakota ratnika. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan:                     XI'AN
Doručak te odlazak do Muslimanske četvrti u kojoj živi brojna islamska zajednica. Tu se nalazi nekoliko džamija od kojih je najveća i najstarija Velika džamija, jedinstvenog spoja islamske i kineske arhitekture. U kvartovskim uličicama se nalaze brojni štandovi na kojima možete kupiti razne suvenire, ali i lažne robne marke, a u glavnoj ulici Beiyuanmen možete doživjeti pravu čaroliju okusa, mirisa i izgleda hrane jer se ovdje nude raznorazni specijaliteti europske, arapske i azijske kuhinje. Poslijepodne sjednite u rikšu i provezite se impresivnim gradskim zidinama. Noćenje.    

7. dan:                     XI'AN – SHANGHAI
Nakon doručka prijevoz do željezničke stanice i polazak super brzim vlakom (bullet train) prema Shanghaiu. Dolazak u poslijepodnevnim satima, prijevoz do hotela i smještaj u sobe. Shanghai je najveći grad u Kini i jedan od najvećih gradova svijeta, kozmopolitska metropola s više od 18 mil. stanovnika. Grad svjetla, modernih staklenih građevina i vreve koja traje 24 sata dnevno. Nakon kraćeg odmora odlazak u šetnju najpoznatijom gradskom ulicom, Nanjing, znanoj po velikim neonskim reklamama i prepunoj dućana i raznoraznih poznatih svjetskih brendova. Noćenje.

8. dan:                     SHANGHAI
Doručak i odlazak u cjelodnevni razgled grada: Hram Bude od žada, najznačajnije gradsko svetište u kojem se nalazi 1. tonu težak i  gotovo 2m visok kip Bude u ležećem položaju izrađen od bijelog žada; impresivni Vrtovi Yu tradicionalnog kineskog stila nastali u 16. st. na površini od 20.000 m², krase ga brojni ribnjaci i jezera, mostići, prekrasno cvijeće i drveće, pećine, paviljoni i dr.; Stari grad sačuvan je u izvornom obliku s mnoštvom trgovina, suvenirnica i restorana; Bund, promenada uz zapadnu kolonijalnu obalu rijeke Huang Pu s povijesnim građevinama različitih stilova u kojima su nekad bile smještene brojne strane banke i trgovačke kuće; Pudong, futuristička istočna obala, novo financijsko i trgovačko središte u kojem se između ostalog nalazi i posebna znamenitost grada - Orient Pearl Tower, veliki RTV toranj, čest motiv na razglednicama. Akrobatski show jedna je od najpopularnijih večernjih zabava za posjetitelje stoga navečer predlažemo fakultativni odlazak na jednu od predstava s mnogim uzbudljivim točkama. Noćenje.

9. dan:                      SHANGHAI – HONG KONG
Doručak. Slobodno vrijeme do prijevoza u zračnu luku. Let za Hong Kong, "New York Azije", grad-državu na južnoj obali Kine kojeg zahvaljujući spoju kineskih korijena i utjecaja iz vremena britanske kolonije, često opisuju kao mjesto gdje "istok susreće zapad". Jedan je od najgušće naseljenih gradova na svijetu, poznat po neboderskoj arhitekturi i velikoj prirodnoj luci. Po slijetanju, prijevoz do hotela te nakon prijave i smještaja u sobe, odlazak na razgled grada: vrh Victoria, jedan od najatraktivnijih zelenih brežuljaka, najviša točka grada na 552m, odakle se pruža prekrasan panoramski pogled; zaljev Repulse, jedna od najskupljih rezidencijalnih četvrti uz prekrasnu plažu; zanimljiva tržnica Stanley u istoimenom selu, jednom od najstarijih na otoku Hong Kongu, s nizom malih trgovina i uličnih štandova; Aberdeen, živopisna luka i plutajuće selo u kojem žive Tanke, dio naroda koji živi od ribarenja. Navečer predlažemo fakultativno krstarenje zaljevom Viktorija tradicionalnom džunkom (drevnim jedrenjakom) tijekom koje možete uživati u open-baru i u pogledu na impresivnu svjetlosno-glazbenu predstavu "Symphony of lights"  koja se održava svaku večer u 20 sati te na 10-ak minuta oživi vanjštinu brojih zgrada. Noćenje.

10. dan:                      HONG KONG – MACAU – HONG KONG
Nakon doručka odlazak put Makaa, koji je uz Hong Kong, još jedno posebno upravno područje Narodne Republike Kine. Nekadašnja portugalska kolonija, danas predstavlja spoj istoka i zapada u životnom stilu, arhitekturi i hrani. Uz turizam, poznat je i po brojinim kockarnicama te ga često nazivaju kineskim Las Vegasom. Neke od glavnih znamenitosti grada su: A-Ma hram kineske božice mora, jedan od najstariji hramova u gradu; Macau toranj (338m), kongresni i zabavni centar s vidikovcem, restoranima, kazalištima i dr.; brončani kip božice milosrđa Kun Iam na lotosovoj kupoli ekumenskog centra; ostaci crkve sv. Pavla; utvrda Guia iz 17. st. na istoimenom brdu s kapelom i svjetionikom. Kraće slobodno vrijeme na slikovitom Trgu senata u povijesnom središtu te povratak u Hong Kong. Noćenje.

11. dan:                      HONG KONG - ISTANBUL
Doručak i slobodno vrijeme za osobne programe. Prošećite Avenijom slavnih, promenadom koja je u holivudskom stilu posvećena slavnim osobama iz lokalne filmske industrije ili ulicom Nathan, najdužom trgovačkom oazom u gradu. Prijevoz do zračne luke te prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul na liniji TK 71 u 23.15h. Večera i odmor tijekom noćnog leta.

12. dan:                      ISTANBUL – ZAGREB
Očekivani dolazak u Istanbul u 06.05h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 08.15h. Očekivano vrijeme dolaska u 08.15h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

First minute cijena aranžmana po osobi do 01.09.:             11.490 kn
Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 11.990 kn
Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 2.990 kn 

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 01.08., odnosno do 01.09.2018. ili do popunjenja određenog broja mjesta! 

Minimalni broj putnika: 15

Popust:
- dijete 2-11,99 godina bez ležaja u hotelima, uz dvije odrasle osobe u sobi: 2.000 kn

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti
Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Kinu.
Sve informacije možete pronaći na internetskoj stranici Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj http://hr.china-embassy.org/eng/lssw/t313760.htm
Cijena turističke vize: 180 kn za redovnu obradu u trajanju od tjedan dana; 280 kn za obradu u trajanju od 3 dana; 380 kn za obradu u istom danu.
Potrebni dokumenti:  
- original putovnica (valjanost iste još najmanje 6 mjeseci po ulasku u Kinu, s dvije prazne stranice jedna uz drugu);
- obrazac za vizu ispunjen čitko štampanim slovima i potpisan;
- jedna fotografija sa svijetlom pozadinom veličine kao za putovnicu, zalijepljena za obrazac;
- rezervacija zrakoplovne karte
- rezervacija hotelskog smještaja ili voucher agencije

Trošak posredovanja putničke agencije pri ishođenju vize: 100 kn

RED LETENJA:
TK1056   22OCT                  ZAGREB              ISTANBUL           20:05      23:20
TK    20   23OCT                  ISTANBUL            PEKING              01:25      15:25
TK    71   01NOV                 HONG KONG       ISTANBUL           23:15      06:05+1
TK1053   02NOV                  ISTANBUL            ZAGREB             08:05      08:15
*sve lokalna vremena

Napomene:
Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja. Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda. Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz svibnja 2018. i mogu biti podložne promjeni. O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Korisne informacije:
Službeno ime: Narodna Republika Kina
Geografski položaj: istočna Azija, od Tihog oceana na istoku do planinskog lanca Pamira na zapadu i od rijeke Amura na sjeveru do otoka Hainana na jugu
Glavni grad: Peking
Površina: 9.596.960 km² (4. po veličini na svijetu)
Stanovništvo: 1.370.000.000 (2011.)
Službeni jezik: mandarinski kineski
Religija: cca 64,9% ateisti, 20% taoisti i pripadnici kineskih tradicionalnih vjerovanja, 8,4% budisti, 5,6% kršćani, 1,5% muslimani i 1,1% ostali.
Vremenska razlika: +6/+7 sati u odnosu na HrvatskuValuta: kineski juan ili renminbi (CNY, 1 juan = 10 jiaoa = 100 fena); 1 CNY ≈ 0,99 HRK; 1 EUR ≈  7,48 CNY; 1 USD ≈  6,40 AUD
Električni napon: 220/240V, ali za većinu uređaja potreban adapter koji se može posuditi u hotelima
Pozivni broj zemlje: +86
Klima: suptropska na jugu, subarktička na sjeveru. Vrijeme varira od regije do regije. Jugoistok je kišovit s visokim temperaturama cijele godine. U području rijeka Jangtze i Huaihe ljeta su vruća, a zime izrazito hladne – kišovito tijekom cijele godine. Sjever ima kratka, sunčana ljeta i duge hladne zime. Na obali je vlažno, a ljeti vladaju monsuni.
Odjeća i obuća: udobna, višeslojna i topla odjeća te udobne tenisice ili cipele za hodanje.
Kupovina: predmeti od žada, suveniri i predmeti od svile, slike na svili i drvetu, bambusu, čaj.
Hrana i piće: kineska kuhinja ima dugu tradiciju i poznata je diljem svijeta. Svaka regija ima svoj karakterističan način pripreme  hrane. Obvezno treba kupovati vodu za piće u bocama jer ona iz slavine nije pitka, a uz vodu čajeve, pivo, mineralnu vodu.
Cijepljenje: nije potrebno

 

Vrijednost više: vožnja bullet vlakom, posjet Macau, popust za dijete od 2.000 kn!

Video

POŠALJI UPIT