LJETO U RIMU - 8 dana autobusom

FIRST MINUTE

Program putovanja

Putovanje Rim 8 dana autobusom 25.08.-01.09.2018.

Čuli ste za onu izreku: „Svi putevi vode u Rim“? Zaista vode, a ovaj program vam omogućava da iskoristite maksimalno od Rima i okolice. A ima li boljeg kad ste još uz to smješteni uz more te još možete uživati u ljetu, moru i plažama? Naš hotel Villa Margherita 3* u Ladispoliju nadomak Rima vam pruža sve to. Posjećujemo Orvieto i Assisi, a ostatak programa vam omogućava fleksibilnost te da dane provedete kako želite. Zaslužili ste to! Za vas organiziramo i fakultativne izlete; dva dana ćemo provesti u Rimu, Vječnom Gradu, i Vatikanu, a po želji možete posjetiti i Vatikanske muzeje; posjetit ćemo i Ostiu Anticu, nekadašnju najvažniju luku u antičkom Rimu te Castel Gandolfo, papinsku ljetnu rezidenciju. Uz Rim svakako su nezaobilazni Pompeji, grad očuvan u pepelu i lavi Vezuva. Prije povratka kućama nagradite se šopingom u Designer Outletu Castel Romano ili se zabavite u tematskom parku Cinecitta World.
Napunite baterije krajem ljeta i pripremite se sve obveze koji vam nosi rujan.

Moguć polazak iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu.
Mogućnost doplate za polupansion.

1. dan ZAGREB/RIJEKA – ORVIETO – LADISPOLI – 25.8. (subota)
Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 04.30 sati. Moguć ukrcaj u Karlovcu i Rijeci te nastavak vožnje kroz Sloveniju i Italiju do Orvieta. Žičarom se dižemo u grad, na vrhu usamljenoga stjenovitog brda, odakle se pruža pogled od kojeg vam zastane dah. Osim katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, posvećene čudu iz Bolsene, Orvieto ima mnoge građevine i palače iz 13. stoljeća. Uistinu jedinstven grad, s tajnom čuvanom stoljećima - golemim podzemnim kompleksom koji se pruža ispod gotovo cijeloga grada! U Orvietu ćemo se zadržati otprilike 2 - 2,5 sata i zatim krenuti prema Ladispoliju. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan SLOBODAN DAN – 26.8. (nedjelja)
Doručak. I Bog se sedmi dan, u nedjelju, odmarao, pa zašto ne bi i vi? Ovaj dan rezerviran je za vlastite aktivnosti, za odmaranje i uživanje u plažama Ladispolija ili na hotelskom bazenu. Blizu je i centar grada, stoga možete i prošetati u centru grada. Noćenje.

3. dan RIM – 27.8. (ponedjeljak)
Nakon doručka slijedi fakultativni cjelodnevni izlet u Rim. Pješice odlazimo do stanice vlaka Ladispoli-Cerveteri te odlazimo vlakom u Rim. Silazimo na stanici Roma Termini te s pratiteljem putovanja počinjemo istraživati Vječni Grad. Najprije odlazimo do bazilike Santa Maria Maggiore, jednu od papinskih bazilika gdje se prema legendi u noći 3. kolovoza 352. Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, a Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike. Nastavljamo do bazilike Sveti Petar u okovima gdje se nalazi prekrasna skulptura Michelangelovog Mojsija. Zatim odlazimo do središta antičkoga dijela grada koji čine Forum Romanum, oko kojeg se odvijao gradski život u vrijeme carstva te Kolosej ili Flavijev amfiteatar, koji je svojedobno mogao primiti i do 50.000 gledatelja. Sagrađen u samo deset godina, Kolosej je i danas jedno od svjetskih čuda koje je vrijedno vidjeti pa onima koji žele razgledati unutrašnjost tog kolosalnog zdanja preporučujemo da za to odvoje najmanje dva sata u slobodno vrijeme. Penjemo se prema Kapitolu, najslavnijem i najvišem od sedam rimskih brežuljaka i dalje prema Oltaru domovine, spomeniku podignutom u čast Viktoru Emanuelu II., prvom kralju ujedinjene Italije. Slijedi predah i ručak na Piazzi Navona na kojem se nekad nalazio Domicijanov stadion. Nakon predaha odlazimo prema Panteonu - Hramu svih bogova. I danas se svi dive savršeno kružnoj kupoli s okulusom promjera gotovo 9 metara, ali i samo pročelje krasi 8 monolita sivoga granita dovezenog čak iz Egipta prije 2000 g. Preko poznate šoping ulice Via del Corso dolazimo do Fontane di Trevi, poznatu po bacanju novčića, ali i po kafićima s odličnim sladoledom. Šetnjom dolazimo i do Španjolskih stuba, glasovitog okupljališta mladih, i početka ulica poznatih po visokoj modi. Slobodno vrijeme. Oko 19h odlazak metroom do stanice Roma Termini te dalje vlakom do Ladispolija. Noćenje.

3. dan VATIKAN – RIM – 28.8. (utorak)
Doručak. Ponavljamo vožnju vlakom i odlazimo na cjelodnevni fakultativni izlet u Vatikan i Rim. Silazimo na stanici Roma-San Pietro. Najprije odlazimo do Anđeoske tvrđave (Castel Sant'Angelo) i anđeoskog mosta koji je dizajnirao Bernini. Pauza za kavu uz Tiber. Nakon kraće šetnje stižemo na Trg svetog Petra, jedan od najpoznatijih svjetskih trgova, sa slavnom Berninijevom kolonadom. Obilazimo i baziliku sv. Petra, najvažniju kršćansku crkvu, sagrađenu u 16. stoljeću na mjestu prijašnje ranokršćanske bazilike, iznad groba sv. Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Slobodno vrijeme u bazilici. Predlažemo posjet kupoli odakle se pruža beskrajan pogled na Rim. Ako niste u formi, nemojte isprobavati - mnogo stuba i uzak prolaz obeshrabruju, ali pogled s bazilike je veličanstven. Nakon stanke za ručak, predlažemo posjet Vatikanskim muzejima. Napomena: Obvezna najava i plaćanje u agenciji. Slobodno vrijeme za one koji odluče da neće posjetiti muzeje koje možete iskoristiti za poslijepodne u Rimu. Oko 19h povratak vlakom u hotel. Noćenje

4. dan OSTIA ANTICA – CASTEL GANDOLFO – 29.8. (srijeda)
Nakon doručka odlazimo na cjelodnevni fakultativni izlet u Ostiju i Castel Gandolfo. Ostiju je oko 640. pr. Kr. osnovao rimski kralj Anko Marcije. Poznata je po močvarama iz kojih se vadila sol i prevozila Cestom soli. Smještena na rijeci Tiber, Ostia je bila važna luka za dopremu žitarica sa Sicilije i Sardinije i trgovačko središte Rimskog Carstva. Na vrhuncu razvoja u 2. i 3. stoljeću brojila je oko 75.000 stanovnika I bila je najveća luka antičkog Rima. U arheološkom lokalitetu Ostia Antica sačuvane su ruševine koje se otkopavaju i istražuju od 19. stoljeća. Razgled arheološkog parka u pratnji lokalnog vodiča. Slobodno vrijeme za šetnju antičkim spomenicima i kupnju suvenira. Nastavljamo dalje autobusom do Castel Gandolfo, papinske ljetne rezidencije na jezeru Albano, sagrađenog na području antičke Albe Longe. U 12. stoljeću tu su imali utvrdu grofovi Gandolfi zbog kojih se mjesto nazvalo Castel Gandolfo. 1608. g. dolazi u vlasništvo Papinske države, gradnju je započeo papa Urban VIII., a nastavili su dograđivati i uređivati i drugi pape. Uz palaču se prostire veliki park i Villa Barberini, podignuta na ruševinama antičke vile cara Domicijana, a u njoj od 1936. godine djeluje Vatikanski opservatorij. Preko puta rezidencije nalazi se crkva San Tommaso di Villanova, djelo Gian Lorenza Berninija, koji je uz Madernu radio i na uređenju papinske rezidencije. Razgled rezidencije uz audio vodič. Slobodno vrijeme uz jezero za uživanje u čaši Frascatija, bijelom vinu koje se radi u obližnjem selu. Da bi se realizirao izlet u Ostiu Anticu i Castel Gandolfo, potrebna je prijava najmanje 25 putnika. Prijave se primaju na prodajnim mjestima do sedam dana prije puta. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan POMPEJI – 30.8. (četvrtak)
Nakon doručka, odlazimo prema regiji Kampaniji (cjelodnevni fakultativni izlet). Vožnja do Pompeja traje oko četiri sata. Pompeji i Herkulanej bili su starorimski gradovi koje je u ljeto 79. pr. Kr. iznenadila erupcija Vezuva. I dok je Herkulanej, koji je bio bliži Vezuvu, prekrila lava, Pompeji su velikim dijelom ostali sačuvani pod naslagama pepela i zemlje te nam mogu svjedočiti o životu običnih ljudi u jednoj od rimskih lučkih provincija. Grad je slučajno otkriven nakon 1600 godina te sada možemo vidjeti Apolonov hram, Jupiterov hram, Forumske terme, Faunovu vilu, pekarnice, javnu kuću, tržnicu i sve ostalo što je sadržavao antički lučki grad. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i kušanje limoncella, poznatog aperitiva za koji se limuni beru upravo na padinama Vezuva te za ručak. Povratak u hotel u večernjim satima. Da bi se realizirao izlet u Pompeje, potrebna je prijava najmanje 25 putnika. Prijave se primaju na prodajnim mjestima do sedam dana prije puta.

7. dan SLOBODAN DAN/DESIGNER OUTLET CASTEL ROMANO – 31.8. (petak)
Doručak. Slobodan dan za vlastite aktivnosti ili fakultativni izlet.
Svaki pravi odmor zaslužuje i dobar shopping. Pogotovo onaj na sniženjima! Iz tog razloga odlazimo na fakultativni izlet u Designer Outlet Castel Romano. Na samo sat vremena vožnje od hotela, čeka vas preko 140 trgovina te cijene snižene i do 70%. Ili dan možete iskoristiti u obližnjem zabavnom parku Cinecitta World, koji se nalazi preko puta outleta. Tematski zabavni park posvećen je filmovima, otvoren je od 11:00 do 18:00, a možete uživati u 30 atrakcija. Ulaznica uz doplatu na licu mjesta. Informativna cijena ulaznica: odrasli 24€, djeca 19€. Da bi se realizirao izlet potrebna je prijava najmanje 25 putnika. Prijava kod pratitelja putovanja. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan ASSISI – RIJEKA/ZAGREB – 1.9. (subota)
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja do Assisija, rodnog grada sv. Franje Asiškog, osnivača Franjevačkog reda 1208. godine. Po dolasku, razgled “grada svetaca” s pratiteljem putovanja. Razgled počinjemo s bazilikom Sv. Franje Asiškog (na UNESCO popisu svjetske baštine – posebno poznata po Giottovim freskama). Nastavak razgleda: Santa Maria Maggiore (najstarija crkva u Assisiju), katedrala San Rufino, bazilika Svete Klare (gdje se nalazi i kripta ove svetice koja je osnovala red klarisa). Posjetit ćemo i baziliku Santa Maria degli Angeli, izvan grada,s čuvenom kapelicom Porzuincola, koja se slavi kao mjesto začetka franjevačkog reda. Pauza za ručak. Nastavak putovanja prema Hrvatskoj, preko Rijeke I Karlovca. Dolazak u Zagreb u kasnim noćnim satima.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: FIRST MINUTE 2.890 kn / Redovna cijena: 2.990 kn 

Rok za prijavu: do 7 dana prije puta  /  Minimalan broj putnika: 40

Popusti i doplate
-  jedno dijete 4-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 30% popusta
- odrasla osoba na pomoćnom ležaj u trokrevetnoj sobi 10% popusta
- doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 60 kn po osobi

Autobus iz Karlovca kreće s parkirališta benzinske pumpe Ka Petrol u 05.15 sati, a iz Rijeke, Sjeverno odmorište Vrata Jadrana u 07.00 sati. Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.
Točno vrijeme polaska iz Varaždina i Čakovca bit će definirano 7 dana prije polaska.


Gabrijela Koščica

Napisala i uređuje program

 

 

Video

POŠALJI UPIT