NEW YORK I WASHINGTON - 6 dana zrakoplovom

FIRST MINUTE

Program putovanja

Putovanje New York 6 dana avionom 23.11.-28.11.2018.

1. dan:                           ZAGREB – ISTANBUL – NEW YORK
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman u 07.00h. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 09.10h. Dolazak u 13.15h po lokalnom vremenu te nastavak leta za New York na liniji TK 1 u 15.05h. Očekivani dolazak u New York u 18.15h po lokalnom vremenu, obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz prema Manhattnu, kulturnoj, trgovačkoj i poslovnoj jezgri "Velike jabuke". Slijede prijava i smještaj u hotel. New York je grad koji uistinu nikada ne spava pa tako nakon kraćeg odmora odmah krećemo u šetnju do blještavila Times Squarea, vjerojatno najpoznatijeg trga na svijetu i ikone grada s brojnim trgovinama i restoranima. Noćenje.

2. dan:                           NEW YORK
Doručak. Za početak upoznavanja grada predlažemo fakultativni odlazak do dva najznačajnija nacionalna simbola, Otoka slobode i Otoka Ellis. Javnim prijevozom odlazimo do Battery parka i dalje brodom do obližnjeg Otoka slobode gdje se nalazi znameniti Kip slobode (dio UNESCO-a), dar Francuza za stotu godišnjicu neovisnosti SAD-a, simbol nade svima koji su pokušali krenuti ispočetka u Novom svijetu. Nakon obilaska kipa odlazak dalje brodom prema Otoku Ellis na kojem se nekad nalazio imigracijski ured, danas Nacionalni muzej posvećen useljenicima u kojem možete provjeriti da li je u želji za ostvarenjem američkog sna stigao i netko od vaših predaka. Hopp-on / hopp-off ture najbolji su način za daljnji razgled i istraživanje Manhattna, stoga predlažemo kupite New York Pass, ugodno se smjestite i uživajte u pogledu na najzanimljivije vizure grada: financijska četvrt s Wall Street-om, središtem gospodarskog života SAD-a i sjedištem Njujorške burze; 9/11 Memorial, lokacija na kojoj su se do napada u rujnu 2001. nalazile zgrade Svjetskog trgovačkog centra; Kineska četvrt; Mala Italija; SoHo, umjetnička i trgovačka četvrt u kojoj sve vrvi dizajnerskim dućanima i galerijama; Madison Square Garden, poznata sportska dvorana; Empire State Building, najviši neboder u gradu (102. kata);  sjedište Ujedinjenih naroda; Rockefeller centar, između ostalog dom američke nacionalne TV mreže NBC, a najpoznatiji po božićnom drvcu i klizalištu; koncertna dvorana Carnegie Hall; Broadway, središte američke kazališne industrije. Nakon stanke za ručak i kratki predah, nastavak panoramske vožnje središnjim Manhattnom: 5. avenija, najpoznatija ulica u kojoj su smještene neke od najslavnijih građevina i brojne luksuzne trgovine; Central park, oaza zelenila u srcu grada; Lincoln centar u kojem se nalaze kulturne institucije poput  Metropolitan Opere, ali i čitav niz kazališta i koncertnih dvorana; The Dakota, kuća u kojoj je nekoliko godina prije ubojstva živio John Lennon; Muzejska milja, dio 5. avenije na kojem se nalazi veliki broj muzeja, kao svjetski poznati Guggenheim, Metropolitan i sl. Dan završite uz veličanstven pogled s vidikovca na 86. katu Empire State Buildinga, 300-tinjak metara iznad gradske vreve, a na koji se stižete za manje od minute! Noćenje.

3. dan:                           NEW YORK
Doručak. Slobodan dan za vlastito istraživanje grada. Predlažemo posjet nekom od brojnih muzeja: Guggenheim, prvoosnovani od nekolicine muzeja širom svijeta zaklade S.R. Guggenheima kojeg je dizajnirao slavni američki arhitekt F. L. Wright; čuvenom Muzeju MoMa čija zbirka sadrži gotovo 200.000 svjetskih djela moderne i suvremene umjetnosti; Američkom prirodoslovnom muzeju, najvećem takve vrste na svijetu s preko 130 milijuna primjeraka od dinosaura do meteorita (mjesto radnje filma Noć muzeja). Šopingholičari neka ne propuste kupovinu na 5. aveniji i okolnim ulicama gdje se odlična ponuda može naći u trgovinama kao Macy's, Saks Fifth Avenue, Tiffany & Co. ili neka pak posjete odličan outlet van grada, Woodbury Common s preko 200-tinjak velikih svjetskih brendova poput Burberrya, Fendi, Diesel, Prada i dr. U večernjim satima onima koji žele iskusiti čari broadwayskih kazališta predlažemo odabir nekog od poznatih naslova i uživanje u predstavi. Noćenje.

4. dan:                           NEW YORK – WASHINGTON
Nakon doručka i odjave iz hotela, polazak autobusom prema Washingtonu. Nakon otprilike četverosatne vožnje dolazak u prijestolnicu Sjedinjenih Američkih Država i sjedište njihove izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Krase ga prostrane avenije i parkovi, međunarodne institucije (preko 170 veleposlanstava), sveučilišta te brojni muzeji i kulturne znamenitosti. Nakon prijave i smještaja u hotel predlažemo fakultativni odlazak u poludnevni razgled grada: Capitol Hill gdje se nalaze sjedište američkog Kongresa, jedna od najpoznatijih i najznačajnijih nacionalnih institucija, Vrhovni sud i Kongresna knjižnica, jedna od najvećih u svijetu; National Mall, velika park-avenija i glavno gradsko šetalište koje se proteže od Capitol Hilla do Washington i Lincoln Memoriala,  gdje se nalaze brojni muzeji Instituta Smithsonian, galerije umjetnina, kulturne ustanove, razni spomenici, skulpture i kipovi; Bijela kuća, službena rezidencija predsjednika SAD-a smještena na aveniji Pennsylvania; zgrada FBI-a, Saveznog istražnog ureda; Lincoln Memorial, spomenik u obliku grčkog dorskog hrama podignut u čast 16. američkom predsjedniku, Abrahamu Lincolnu. Noćenje.

5. dan:                           WASHINGTON – ISTANBUL
Doručak. Današnji dan iskoristite za posjet nekom od muzeja ili galerija koji su većinom besplatni: Nacionalni prirodoslovni muzej,  Nacionalna galerija umjetnosti, Nacionalni muzej zrakoplovstva i svemira i sl. Predlažemo odlazak i do poznate željezničke stanice Union Station kojom dnevno prođe preko 10-ak tisuća putnika i unutar koje se na 3 razine nalaze 70-ak outlet trgovina. U ranim večernjim satima prijevoz do zračne luke. Prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul, TK 8 u 22.55h. Večera i odmor tijekom noćnog leta.

6. dan:                           ISTANBUL – ZAGREB
Očekivani dolazak u Istanbul u 17.05h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 19.00h. Očekivano vrijeme dolaska u 19.05h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Cijena aranžmana po osobi:
- u četverokrevetnoj sobi: FIRST MINUTE 7.990 kn / Redovna cijena 8.490 kn
- u trokrevetnoj sobi: FIRST MINUTE 8.490 kn / Redovna cijena 8.990 kn
- u dvokrevetnoj sobi: FIRST MINUTE 9.490 kn / Redovna cijena 9.990 kn
- u jednokrevetnoj sobi: FIRST MINUTE 12.990 kn / Redovna cijena 13.490 kn 
Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe 3.290 kn

 Napomene
- first minute cijena vrijedi do 25.10.2018. ili do popunjenja određenog broja mjesta
- četverokrevetna i trokrevetna soba se sastoje od 2 x double beds dimenzija cca. 137 x 191 cm
- dvokrevetna soba se sastoji od 1 x king bed dimenzija cca. 193 x 203 cm; a za dvokrevetnu sobu s 2 x double beds dimenzija cca. 137 x 191 cm doplata iznosi 500 kn po osobi
- jednokrevetna soba se satoji od 1 x queen bed dimenzija cca. 152 x 203 cm

​Minimalan broj putnika za realizaciju programa: 15


Popust:
- dijete 2 – 11,99 godina: 300 kn

Granične vizne i zdravstvene formalnosti
Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u SAD.
Putnička agencija ne posreduje pri ishođenju vize već je putnici moraju ishoditi individualno.
Detaljne informacije nalaze se na internetskoj stranici Veleposlanstva SAD-a https://hr.usembassy.gov/hr/visas-hr/nonimmigrant-visas-hr/
Cijena neuseljeničke vize: 160 USD
Potrebno je online zakazati sastanak u Konzularnom uredu, a od osnovnih dokumenata potrebni su:
- važeća putovnica koja mora vrijedi još najmanje 6 mjeseci nakon razdoblja boravka u SAD
- putovnica sa posljednjom izdanom vizom SAD (ako je posjeduje)
- ispunjeni online obrazac zahtjeva za vizu DS-160 https://ceac.state.gov/genniv/
- jedna fotografija u boji dimenzija 5 x 5 cm snimljena u posljednjih 6 mjeseci
- prateći članovi obitelji, osim ako ulaze u SAD sa drugom svrhom, moraju pokazati vjenčani list (za supružnike) i/ili rodni list (za neoženjenu djecu do 21 godine)

Red letenja:
TK1054   23NOV  ZAGREB               ISTANBUL            09:10 1315
TK   1 L   23NOV  ISTANBUL            NEW YORK           15:05 18:15
TK   8 P   27NOV  WASHINGTON    ISTANBUL            22:55 17:05+1
TK1055   28NOV  ISTANBUL            ZAGREB                19:00 19:05
*sve lokalna vremena


Važne napomene
Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 2 komada prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.
Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz travnja 2018. i mogu biti podložne promjeni.
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

KORISNE INFORMACIJE
SAD
Službeno ime: Sjedinjene Američke Države
Geografski položaj: Sjeverna Amerika, graniči sa Sjevernim Atlantskim oceanom i Sjevernim Tihim oceanom, između Kanade i Meksika
Površina i broj stanovnika: 9.826.630 km2; 306.933.580 stanovnika
Glavni grad: Washington, najveći grad New York
Službeni jezik: engleski Religija: 52% protestanti, 24% katolici, 2% mormoni, 1% židovi, 1% muslimani, 10% ostali, 10% ateisti
Vremenska razlika: New York -6/-7 sati, a Kalifornija -9/-10 u odnosu na Hrvatsku
Valuta: američki dolar (USD) 1 EUR=1.2 USD Električni napon: 110 V, potreban je adapter
Klima: uglavnom umjerena kontinentalna, ali tropska na Havajima i Floridi, arktička na Aljasci
Pozivni broj zemlje: +1
Klima: raznolika obzirom na veličinu države, no uglavnom umjerena kontinentalna.
Odjeća: nema ograničenja ni posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama no svakako treba ponijeti i topliju odjeću te kišobran.
Kupovina: većina trgovačkih centara otvorena je od 10 do 22 sata sve dane, osim petkom kada su u vremenu 11,30 – 13,30 sati zatvoreni zbog molitve. U Dubaiju postoje brojni trgovački centri s veoma kvalitetnom robom, tradicionalni dućani i duty free trgovine.  Kupuje se zlato, začini, tehnička roba, roba poznatih kreatora, svila, parfemi, tepisi... Cjenkanje je uobičajeno posvuda i očekuje se od vas, kao i u ostalim arapskim zemljama. Trgovci će obično sniziti cijenu proizvoda koji namjeravate kupiti, pogotovo ako plaćate u gotovini. Kada kupujete nešto dogovorite cijenu unaprijed. Ne pitajte za cijenu i ne cjenkajte se ukoliko stvarno ne namjeravate nešto kupiti.Uvijek sa sobom nosite manje novčanice i ne pokazujte veće količine novca.
Hrana i piće: Amerika je poznata kao zemlja brze hrane koja je svuda dostupna. Brojni restorani nude razna jela sa žara, odreske, rebarca... u neizostavnoj kombinaciji s prženim krumpirom. U svim većim mjestima dostupne su i talijanska, meksička i kineska jela. Gazirana pića i voda dostupni su svugdje, a kupovina piva i alkoholnih pića je ograničena.
Taksi u New Yorku: kanarinac žute boje (medallion taxis), pozivaju se ispuženom rukom. Kada brojevi na krovu taksija svijetle, on je dostupan. Pripremite novčanice manjih apoena.
Napojnice: one su nagrada za dobru uslugu i na volju svakog pojedinca. Uobičajeno je ostaviti napojnicu uslužnom osoblju (taksisti, konobari, nosači prtljaga, vozači autobusa, lokalni vodiči.... Uobičajeni iznos napojnice: nosač prtljage $ 1 po koferu,  taksista 10% od računa, vozač autobusa $ 1-1.5 po osobi dnevno, lokalni vodič $ 2-3 po osobi, barmen $ 1 po piću ili turi pića, konobar $ 10-15% iznosa računa.
Mobilne mreže: preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Cijepljenje: nije potrebno

Odlični hoteli s buffet doručkom i uključenom city taksom, uključen posjet Washingtonu, odličan red letenja Turkish Airlinesa s 2 komada predane prtljage (do 23 kg svaki)!

Video

POŠALJI UPIT