NOVA GODINA MAROKO - 8 dana zrakoplovom

ZRAKOPLOVOM IZ VENECIJE

Program putovanja

Putovanje nova godina Maroko 8 dana avionom 27.12.2018.-03.01.2019.

1. DAN: ZAGREB/LJUBLJANA - VENECIJA – CASABLANCA večera, noćenje
Sastanak na autobusnom kolodvoru Zagreb i prijevoz do Ljubljane (po želji uz doplatu) gdje slijedi susret s ostatkom grupe i organizirani prijevoz do zračna luke u Veneciji (uključeno u cijenu). Let prema Casablanci, pristanak u poslijepodnevnim satima, prijevoz do hotela, večera i noćenje.

2. DAN: CASABLANCA – RABAT doručak, večera, noćenje
Doručak. Odlazak u razgled Casablance u prijepodnevnim satima. Zaustavljanje kod džamije Hassana II, velikog arhitekturnog djela. Vožnja do područja »La Corniche« i razgled trga Mohameda V., upravnog središta Casablance. Slijedi vožnja do Rabata, glavnog grada i političkog središta Maroka. Razgled Kraljevske palače (izvana) i Hasanovog tornja, minareta nedovršene džamije Yakuba al-Mansoura i mauzoleja Muhameda V., marokanskog sultana i kralja, koji je zaslužan za neovisnost ove države. Razgled kasbe Oudayas, koja je izgrađena u vrijeme vladavine dinastije Almohada. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

3. DAN: RABAT – MEKNES – VOLUBILIS – FES doručak, večera, noćenje
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema Meknesu, gradu koji je svoje zlatno doba kao vladarska prijestolnica doživio u početku 18. st. kada ga je izgradio sultan Moulay Ismail, poznat i kao „marokanski Versailles“. Nekoliko godina prije njegove smrti dovršena je gradnja i Bab Mansoura, poznatih marokanskih gradskih vrata koja se smatraju i najljepšima na sjeveru Afrike, s prekrasnim mozaikom. Razgledat ćemo umjetno jezero Sahrij Swani gdje su vidljivi i ostaci kraljevskih konjušnica i mauzoleja Moulaya Ismaila. Nastavljamo do Volubilisa, nekadašnjeg rimskog grada s dobro očuvanim mozaicima iz tog razdoblja, a dan ćemo privesti kraju u Fesu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

4. DAN: FES doručak, večera, noćenje
Doručak. Upoznajmo Fes! Ovaj marokanski kraljevski grad zaslužuje naziv „Meka zapada“. Ispred drugih je gradova u vjerskom i kulturnom značaju, njegovo sveučilište al-Karaouin iz 9. st. najstarija je aktivna medresa (islamska obrazovna ustanova). U velikoj medini starog dijela grada Fas Al Bali pod zaštitom UNESCO-a i ujedno u jednoj od najstarijih i najvećih pješačkih zona svijeta razgledat ćemo džamiju al-Karaouine (izvana) i mauzolej Idrissa II te madresu Attarine iz zlatnog doba Fesa. Razgledati ćemo stare obrtne radionice, a biti će vremena za shoping u uzbudljivoj medini. U Fes el Jedidu ćemo razgledati Kraljevsku palaču (izvana) i prošetati starom židovskom četvrti. Večera i noćenje.

5. DAN: FES – IFRANE – ERFOUD (JEEP SAFARI) doručak, večera, noćenje
Nakon doručka ćemo se uputiti preko Srednjeg Atlasa, poznatog po prekrasnim cedrovim šumama. Zaustavit ćemo se u naselju Ifrane, važnom ljetovalištu, ali i marokanskom skijalištu. Nastavak kroz Midelt i Errachidio prema Erfoudu gdje još uvijek susrećemo marokanske Berbere i njihova sela, stada ovaca, šume bora, cedra i zimzelenog hrasta te plantaže datuljevih palma, jabuka i maslina. Dok vozimo kroz netaknuti krajolik Atlasa, pogledi će nam sezati na ksare i kasbe - bivše zidani gradove i kule na putu do kraljevskih gradova. Dolazak u Erfoud, lokaciju gdje su snimljeni brojni filmovi zbog blizine najljepših pustinjskih dina i slikovitog krajolika. S terenskim vozilima ćemo krenuti u avanturu odnosno vožnju među veličanstvenim dinama pustinje Erg Chebbi (uz nadoplatu), koje dosežu i 150 m visine. * Smještaj u hotelu, večera.

* U slučaju kasnog dolaska i ovisno o vremenu sunčevog zalaska, postoji mogućnost da ćemo na vožnju krenuti u jutarnjim satima i dočekati izlazak sunca.

6. DAN: ERFOUD – PUT TISUĆU KASBI – OUARZAZATE doručak, večera, noćenje
Nakon doručka, nastavljamo naše putovanje. Najprije ćemo se zaustaviti kod drevnog sustava navodnjavanja „khettara”, nakon čega slijedi nastavak vožnje preko Visokog Atlasa i prekrasne doline Todra u kojoj je rijeka urezala brojne kanjone i tako predstavlja jednu od najspektakularnijih prirodnih ljepota Maroka. Nastavljamo „putem tisuću Kasbi” koji je ukrašen prelijepim palmama datulje i »Dolinom ruža« sve do mjesta Ouarzazate gdje ćemo razgledati kasbu Taourirt (izvana), gdje u kojoj je nekoć živjela slavna obitelj Glaoui. Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

7. DAN: OURZAZATE – AIT BENHADDOU – MARAKEŠ doručak, večera, noćenje
Nakon ranog doručka, slijedi vožnja do egzotičnog berberskog sela Aït-Benhaddou koji se nalazi na popisu UNESCO-a. Aït-Benhaddou je jedini grad koji se diči toliko bogatom filmografijom kao niti jedan drugi grad u svijetu. U njemu su tako snimljeni filmovi Lawrence od Arabije, Sodoma i Gomora, Isus iz Nazareta, Gladijator, Aleksandar i brojni drugi. Nakon razgleda, slijedi vožnja preko 2260 metara visokog prijelaza s kojeg se izdaleka nazire minaret Koutoubia. Dolazak u Marrakesh, »crveni biser juga« koji se na turističku mapu svijeta upisao u 20. stoljeću pod vodstvom ekscentričnog marakeškog paše, poznatijeg kao »Gospodar Atlasa«. Slobodno vrijeme na najživahnijem afričkom mjestu, odnosno trgu Djem el-Fna, središtu na kojem se lokalci druže, uživaju u šarolikoj marokanskoj gastronomiji, kupuju voće, uživaju u predstavama priprovjedača i krotitelja zmija. Obilazak lokalne ljekarne i upoznavanja kraljevstva začina, mirisa, čajeva i slavnog arganavog ulja. Za kraj, slijedi razgled grobnice dinastije Saddita koji su nakon pada Fesa u 16 st za glavni grad Maroka ponovno odabrali Marrakesh. Večera i noćenje.

8. DAN: MARAKEŠ – CASABLANCA – VENECIJA – LJUBLJANA/ZAGREB doručak, večera, noćenje
Doručak. Slobodno vrijeme u Marrakeshu do polaska transfera u zračnu luku Casablance. Pristanak u Veneciji je predviđen u večernjim satima nakon čega slijedi transfer do Ljubljane (uključen u cijenu). Po želji i uz doplatu, mogućnost organiziranog prijevoza do Zagreba.

Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi – 45 putnika: 7.030 kn
Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 890 kn
Doplata za manji broj putnika – do 34: 620 kn
Doplata za manji broj putnika – od 35 - 45: 460 kn

Popusti:

- djeca 2-12 godina u sobi s dvije odrasle osobe 10%.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti
Za  državljane RH viza za Maroko nije potrebna, ali je za putovanje potrebna putovnica koja vrijedi još najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. 

Važne napomene:
- Kategorizacija hotela u Maroku odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
- Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza organizatora putovanja
- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, na promjenu zračne luke kao i vremena polazaka zrakoplova, ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
- Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
- Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Viza nije potrebna za Maroko za državljane Republike Hrvatske. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.

KORISNE INFORMACIJE:
MAROKO

Službeno ime: Kraljevina Maroko
Geografski položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora
Površina: 446.550 km²
Broj stanovnika: oko 36.000.000
Glavni grad: Rabat
Jezik: arapski, francuski
Religija: muslimani 98%, kršćani 1%, židovi 1%
Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti
Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD), 1 USD = oko 8,45 MAD
Kupovina: vuneni tepisi, proizvodi od kože, poludrago kamenje, fosili iz Sahare, drvene rezbarije, lončarski proizvodi, proizvodi od mjedi, svila, ručno izvezena odjeća, srebrni i zlatni nakit, začini.
Odjeća i obuća: Preporučamo laganu pamučnu odjeću svijetlih boja i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Ukoliko putujete u razdoblju od prosinca do ožujka, ponesite nepromočivu i toplu odjeću. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava.
Hrana i piće: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna juha od slanutka s rezancima, tajines – meso kuhano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djaja mahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuhan u tijestu s orasima i medom. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena.
Napon struje: 220V (nije potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri Pozivni broj zemlje: +212 Korisna web stranica: www.visitmorocco.com
Klima: Sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period od listopada do prosinca te od ožujka do svibnja kada se prosječna temperatura zraka kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura zraka u Marrakeshu i Fezu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stupnjem vlažnosti zraka, temperatura se kreće od 27 do 29°C.

Uključen prijevoz Ljubljana – Venecija – Ljubljana!

Video

POŠALJI UPIT