ŠRI LANKA - VELIKA TURA - 11 dana zrakoplovom

GARANTIRANO

Program putovanja

Putovanje Šri Lanka 11 dana avionom 09.02.-19.02.2019.
GARANTIRANI POLAZAK

1. dan, 09.02.2019. Zagreb – Doha
Sastanak sudionika putovanja u zagrebačkoj zračnoj luci 2 sata prije leta kod šaltera informacija. Polijetanje zrakoplova Qatar Airways za Dohu u 09.05 sati. Dolazak u Dohu predviđen je u 16.35 sati po lokalnom vremenu. Transfer na drugi let za Colombo. Let predviđen u 18.05 sati.

2. dan, 10.02.2019. Colombo – Pinnawala – Habarana - Dambulla
Dolazak u Colombo u u 01.30 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih carinskih formalnosti, doček mjesnog agenta te vožnja prema obližnjem ribarskom mjestu Negombo. Smještaj u hotel i noćenje. Kasniji doručak te polazak autobusom prema Sigiriyi. Putem zaustavljanje u Pinnawelli, utočištu za slonove gdje ćete uživati u druženju sa ovim životinjama. Posjetitelji ovog sela u većini slučajeva imaju priliku nahraniti i pogledati kako se slonovi kupaju u obližnjoj rijeci. Slijedi u Habarani jahanje na slonovima kroz jedno od najslikovitijih dijelova džungle te ćete moći promatrati i razne ptice koje ovdje žive kao i druge male životinje. Nastavak vožnje prema Dambulli. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

3. dan, 11.02.2019. Dambulla - Sigiriya – Polonnaruwa – Dambulla
Doručak. Odlazak prema Lavljoj stijeni u Sigiriyi. Na vrhu stijene se danas nalaze ostaci kraljevske palače iz 5. stoljeća, utvrda kralja Kasyape sagrađena tijekom njegove vladavine sa brojnim freskama, monumentalnom skulpturom lafa i preko 700 rukom ispisanih singaleških stihova nastalih tijekom 800 godina. Lavlja stijena se smatra jednim od najposjećenijih turističkih arheoloških lokaliteta u zemlji pod UNESCOvom zaštitom. Do samog vrha vodi 1200 stepenica urezanih u živu stijenu, a u podnožju se nalaze simetrični kraljevski vodeni vrtovi. Naporan put do vrha stijene, ali vrijedan svake stepenice. Nakon toga polazak prema Polonnaruwi, drugom najstarijem gradu Šri Lankanskog kraljevstva, a danas na glasu kao najčišći i najuredniji grad na Šri Lanci. Nekad prijestolnica kraljeva danas poznata po Gal Vihar (samostan u stijeni) s neprocjenjivim statuama Bude isklesanim u granitnim stijeni, a koje datiraju iz 12.stoljeća. Među četiri najzanimljivije skulpture najimpresivniji je ležeći buda dužine preko 14 metara. Šetnja gradićem, slobodno vrijeme za shopping. Povratak u hotel u Dambulli, večera i noćenje.

4. dan, 12.02.2019. Dambulla – Matale – Kandy
Doručak. Posjet Golden Cave Temple u Dambulli, skupini od 5 pećina starih 800 godina čija je unutrašnjost oslikana jedinstvenim crtežima na preko 2000m2 koji čine najveću oslikanu površinu na svijetu, i sa 150 statua Budhe do kojih vode 364 stepenice. Cijeli kompleks se nalazi pod UNESCO zaštitom. Nastavak puta prema Matale, poljoprivrednoj zoni u središnjoj pokrajini, te posjet Spice Gardenu, velikom vrtu sa začinima. Ako ste se ikada pitali kako izgleda drvo vanilije, cimeta, kakaa, kave - sada je pravo vrijeme da vidite. Upoznavanje sa terapeutskim vrijednostima začina i procesom dobivanja šalice čaja. Nastavak putovanja za Kandy - zadnjoj prijestolnici kraljeva smještenoj uz najdužu rijeku Šri Lanke, Mahaweli. Stanovnici ovog grada ponosno čuvaju legende, tradiciju i folklorne običaje ovog kraja. Inače, ime Kandy simbolizira vizije bogatstva i veličanstva, a kojeg je 1798. godine dao napraviti posljednji Sinhala kralj, Sri Wickrama Rajasinghe. Potom, posjet centru rukotvorina te muzeju dragog kamenja. Slijedi razgled hrama Zuba, najsvetijeg hrama u kojem se nalazi relikvija Budinog zuba. Smještaj u hotel. Večera uz tradicionalni kulturni plesni show. Noćenje.

5. dan, 13.02.2019. Kandy - Nuwara Eliya – vlak - Ella
Doručak. Slijedi vožnja do željezničke stanice u Nuwara Eliyi, popularnom planinskom turističkom odredištu koje još nosi naziv „Mala Engleska“, zbog ugođaja iz doba britanske kolonizacije. Ovo područje ugodno, svježe klime, idealno je za uzgoj svjetski poznatog cejlonskog čaja, koji se proizvodi na plantažama uokolo. Ukrcaj na vlak te vožnja kroz nevjerojatne krajolike, plantaže čaja, zelene doline i brežuljke koje presijecaju vodopadi do planinskih vrhunaca okrunjenih izmaglicom i oblacima. Po dolasku u Ellu, razgled mjesta. Smještaj u hotel. Slobodno za uživanje u krajoliku. Večera i noćenje.

6. dan, 14.02.2019. Ella – NP Yala - Tissamaharama
Doručak. Odlazak do Nacionalnog Parka Yala koji se prostire na 1260 km2. Slijedi jeep safari u trajanju od cca 3-4 sata - imati ćete mogućnost vidjeti krda slonova, lijene medvjede, šakale, krokodile, brojne vrste ptica koje tamo obitavaju, a glavni vladari ovog parka su leopardi (najveća gustoća leoparda je baš u ovom parku). Nakon safarija, vožnja do obližnjeg mjesta Tissamaharama. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

7. dan, 15.02.2019. Tissamaharama – Galle – Induruwa
Doručak. Slijedi vožnja prema starom gradu Galle, glavnom gradu južne pokrajine. Stari grad Galle je izvrstan primjer utvrđenog kolonijalnog grada u jugoistočnoj Aziji s građevinama u kojima se miješaju elementi europske arhitekture s jugo-azijskom tradicijom. Zbog toga je 1982. god. upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. Utvrda Galle je najveća utvrda koju su europski kolonijalisti izgradili u Aziji i ima tri slavna bastiona poznati kao "sunce", "mjesec" i "zvijezda". Pored nje tu je i stara prirodna luka, Pomorski muzej, jedan od najvažnijih hramova Šive na otoku, Gospina katedrala koju su osnovali isusovci. Nastavak vožnje do mjesta Induruwa – jedno od ljetovališta na jugozapadnoj obali, poznatoj po plažama, surfanju, koraljima i noćnom životu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

8. dan, 16.02.2019. Induruwa
Doručak. Slobodan dan za odmor i kupanje na pješčanim plažama. Večera i noćenje.

9. dan, 17.02.2019. Induruwa – Colombo - Wattala
Doručak. Slijedi transfer do Colomba te panoramski obilazak grada: Tvrđava – Stari Grad, Pett – grad s bazarima, Cimetovi Vrtovi – prestižna komercijalna i stambena četvrt. Nastavak do Bauddhaloka Mawatha preko „Arkada“ do povijesnog Trga nezavisnosti (Independence SQ). Svaki dizajnerski butik, svaki izvrstan restoran, pa čak i prelazak preko bazena s ribama pretvorio je ovo remek djelo kolonijalnog doba u najtrendijevsko mjesto shoppinga i izlazaka Sri Lanke. Imati ćete također priliku posjetit Sea Street sa zlatarskim radionicama. Vožnja do obližnjeg hotela. Večera i noćenje.

10. dan, 18.02.2019. Colombo – Doha – Zagreb
Rani doručak. Transfer do obližnje zračne luke te polijetanje zrakoplova za Dohu u 10.50 sati. Dolazak u Dohu u 14.00 sati po lokalnom vremenu. Fakultativna mogućnost izlaska iz zračne luke, te transfer na razgled Dohe autobusom uz pratnju lokalnog vodiča. Nastavak leta za Zagreb u 01.50 ujutro.

11. dan, 19.02.2019. Colombo – Doha – Zagreb
Dolazak u Zagreb predviđen je u 06.00 sati po lokalnom vremenu.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 9.790 kn
Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 2.990 kn

Minimalan broj putnika: 15

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti
Za državljane Republike Hrvatske potrebna je viza za Šri Lanku.
Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma putovanja.
Vizu je moguće je ishoditi on-line putem poveznice http://www.eta.gov.lk/slvisa/

KORISNE INFORMACIJE – ŠRI LANKA:
Službeno ime: Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka
Geografski položaj: južna Azija
Glavni grad: Colombo
Površina: 65.610 km2
Broj stanovnika: 19.607.519 (2002.)
Službeni jezik: singaleški (službeni i narodni jezik) i tamilski (narodni), engleski se jezik također općenito priča svugdje
Vjerska struktura: budizam 70%, hinduizam 15%, islam 7.5%,  kršćanstvo 7.5%
Vremenska razlika: +3,30 h u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: šrilanska rupija LKR (1 Rs = 100 centa); 1 kn = 21,61 LKR; 1 EUR =162,52 LKR; 1 USD = 147,92 LKR2
Električni napon: 230V/240V, 50 Hz, potreban adapter.
Hrana: Šri Lanka se ponosi domaćim jelima, začinima i mnogim vrstama tropskog voća kojeg si možete priuštiti u izobilju, baš kao i voćnih sokova. U posljednjih nekoliko stoljeća kuhinju Šri Lanke su obogatili ukusi Indije, Kine, Malezije, Arabije i Europe, no prosječni Šrilančanin i dalje uživa u tradicionalnim jelima pripremljenim kod kuće. U većini kućanstava glavni obrok se i dalje sastoji od kombinacije riže i curryja.
Piće: pijte isključivo flaširanu vodu! Među pićima Šri Lanka nudi sve, od čaja, kave, svježe kokosove vode do domaćeg piva i rakije. Alkoholna pića se ne prodaju u vrijeme Poya – dan punog mjeseca.
Odjeća i obuća: udobna i laganija pamučna odjeća, kišobran ili kišni ogrtač, udobne cipele, sandale ili tenisice  za hodanje. U tradicionalnim  krajevima je preporučljivo poštovati domaćine barem minimalno prilagođenom odjećom – pokrivenim ramenima i dekolteom, a po mogućnosti i koljenima (poluduge hlače ili sl.)
Kupovina: batik, čaj, začini, rukotvorine (drvene maske i rezbarije), nakit, srebro, proizvodi od kože i dr.
Klima: zbog blizine ekvatora Šri Lanka ima tropsku klimu i nema jasnih prijelaza između godišnjih doba. Vrijeme u nizinama i obalnim područjima je vruće i vlažno s prosječnom godišnjom  temperaturom 27°C i relativnom vlažnosti zraka od 70% tijekom dana do 90% noću. Većina zemlje ima obilne do umjerene oborine u dva razdoblja, između travnja i lipnja i od listopada do studenog, stoga je najbolje vrijeme za posjetiti Šri Lanku upravo između studenog i travnja. 
Pozivni broj zemlje: +94
Mobilni telefon: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Cijepljenje: nema obveznih preventivnih cijepljenja

 

Uključeni razgledi i ulaznice prema programu!

Video

POŠALJI UPIT