USKRS U PORTUGALU - PORTUGALSKA TURA - 5 dana zrakoplovom

NAŠA PREPORUKA

Program putovanja

Putovanje Portugal 5 dana avionom 17.04. - 21.04.2019.
GARANTIRANI POLAZAK

Predviđeni hoteli:
Lisabon, Hotel Vip Zurique 3*
Coimbra, Hotel Tryp Melia Coimbra 4*
Fatima, Hotel São Jose 4*

1. dan: ZAGREB – LISABON 17.04., srijeda
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija najkasnije 2 sata prije leta. Predviđeno vrijeme polaska za Lisabon u 12:10 sati posebnim letom Croatia Airlinesa. Po dolasku u Lisabon, oko 14:25 po lokalnom vremenu podižemo prtljagu i odlazimo autobusom do četvrti Belem. Pješački obilazak nekih od najpoznatijih lisabonskih znamenitosti, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) svjedoci su i spomenici najslavnijem dijelu portugalske povijesti, razdoblju velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Nakon razgleda kraće slobodno vrijeme za degustaciju poznatog Belemskog kolača (Pastel de Belém). Odlazak do hotela i smještaj. Predlažemo večernju šetnju najpoznatijim lisabonskim ulicama i trgovima: Avenida da Liberdade, Praça dos Restauradores, Rossio, Rua Augusta, Praça do Comércio te četvrtima Baixa i Bairro Alto... Povratak do hotela i noćenje.

2. dan: LISABON (fakultativni izlet SINTRA – CABO DA ROCA – CASCAIS), 18.04., četvrtak
Doručak. Predlažemo odlazak na poludnevni izlet okolicom Lisabona (doplata) koji započinjemo posjetom bajkovitoj Sintri, gradiću na sjeveroistočnom obronku istoimenog gorja, pod zaštitom UNESCO-a, "slavnom raju" iz Lord Byronovog Putovanja Childea Harolda. Posjet Nacionalnoj palači u samom središtu mjesta, jednoj od najstarijih portugalskih kraljevskih palača, jedinoj u kontinuiranoj upotrebi od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Nakon kraćeg slobodnog vremena, nastavak vožnje slikovitom cestom do Stjenovitog rta (Cabo da Roca), najzapadnije točke europskog kontinenta, mjesta "gdje zemlja završava i more počinje", sugestivne atmosfere i čudesne prirode strmih stijena nad Atlantskim oceanom, što ćete imati prilike ovjekovječiti prekrasnim fotografijama. Na povratku u Lisabon, zaustaviti ćemo se u Cascaisu, nekadašnjem ribarskom naselju još iz rimskog doba, a potom omiljenom ljetovalištu europskih kraljevskih obitelji. Nakon kraće šetnje, nastavak panoramske vožnje kroz Estoril, danas mondeno odmaralište s najvećom kockarnicom u Europi. Po povratku u Lisabon odlazimo direktno do Parka nacija, mjesta održavanja posljednje Svjetske izložbe (EXPO) u 20. stoljeću, 1998. godine, koje je danas pretvoreno u živahnu poslovnu, trgovačku, rezidencijalnu i rekreativnu četvrt s pregršt sadržaja od kojih svakako preporučamo posjet Oceanariju, najvećem europskom i drugom po veličini svjetskom akvariju po broju vrsta i količini slane vode. Ostatak poslijepodneva i večeri slobodan za vlastite programe (shopping, vožnju žutim tramvajem...). Noćenje. Navečer predlažemo odlazak na večeru uz Fado program (doplata). Noćenje u hotelu.

3. dan: LISABON – TOMAR – COIMBRA, 19.04., petak
Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Coimbri preko mosta Vasco da Gama, drugog najdužeg u Europi preko estuarija rijeke Tejo. Put nas prvo vodi do Tomara i čuvenog Convento do Cristo, jednog od sjedišta vitezova Templara. Razgled samostana iz 12 st. Uz koji su vezane brojne legende, kao o skrovištu Svetog grala i ogromnog templarskog blaga. Nastavljamo do Coimbre, stare prijestolnice grada. Razgled grada: samostan, katedrala, sveučilište, jedno od najstarijih u svijetu... Večera i noćenje u hotelu.

4. dan: COIMBRA – PORTO – FATIMA, 20.04., subota
Doručak i odjava iz hotela. Polazak na cjelodnevni izlet do Porta, drugog najvećeg portugalskog grada. Po dolasku razgled grada koji je 1996. god. proglašen dijelom svjetske baštine:: Casa da Musica, crkva sv. Franciska, Ribeira, palača Burze, kolodvor Sao Bento, most Luisa i preko opojne rijeke Douro... Slobodno vrijeme za posjet jednom od poznatih vinskih podruma u Villa Nova de Gaii. Kasno poslijepodne odlazak iz Porta prema Fatimi. Po dolasku smještaj u hotel, večera i noćenje.

5. dan: FATIMA – BATALHA – OBIDOS – LISABON – ZAGREB, 21.04. nedjelja SRETAN USKRS!
Nakon doručka i odjave iz hotela posjet poznatom hodočasničkom odredištu Fátimi, jednoj od najpoznatijih marijanskih svetišta, mjestu ukazanja Gospe Fatimske od Ružarija trima malim pastirima 1917. g. Nakon kraćeg uvoda u povijest i fenomen fatimskih ukazanja te kraćih uputa od strane vodiča o najvažnijm mjestima samog svetišta, provesti ćete slobodno vrijeme prema vlastitim potrebama i nahođenju. Put nas potom vodi prema Batalhi, čije ime u prijevodu znači "bitka" i podsjeća nas na bitku kod Aljubarrote iz 1385. g. presudnu za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Cilj našeg posjeta Batalhi je zavjetna crkva i samostan Bogorodice od Pobjede, istinska rapsodija u kamenu, remek-djelo portugalske gotike i još jedan dragulj s UNESCO-va popisa koji je, unatoč gradnji u trajanju od gotovo 130 godina, ostao... nedovršen. Na povratku u Lisabon, zaustaviti ćemo se u neodoljivo romantičnom Óbidosu, upakiranom poput bombonijere unutar srednjovjekovnih zidina, mjestu u kojem su još od 13. st. portugalske kraljice imale svoju rezidenciju. Nakon kraće šetnje s vodičem, slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju "ginjinhe", poznatog lokalnog likera od višnje. Po dolasku u Lisabon, odlazak do Parka Nacija, mjesta održavanja EXPO-a 1998. godine, koje je sada pretvoreno u park prepun atrakcija od kojih svakako predlažemo posjet Oceanariju, drugom po veličini na svijetu, s više od 10.000 biljnih i životinjskih vrsta. Za ljubitelje shoppinga tu je i veliki robni centar, kao i brojni restorani i kafici. Slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku. Let posebnim zrakoplovom Croatia airlinesa predviđen je za 19:50 sati dok se dolazak u Zagreb očekuje oko 23:55 sati.
Napomena: putnici koji žele, mogu prisustvovati misi u Fatimi na sam Uskrs koja se održava u 07.30 sati. Hotel je udaljen od crkve 1 km, ali potrebno se sa voditeljem putovanja dogovoriti oko tehničkih detalja vezanog za prtljagu taj dan, doručka i sastanka sa grupom u određeno vrijeme zbog nastavka programa.

Cijena aranžmana po osobi: FIRST MINUTE 4.190 kn / Redovna cijena 4.390 kn

Obvezna doplata za zrakoplovne pristojbe i naknade: 890 kn

Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 30 / Maksimalan broj putnika: 40

Popusti i doplate:
- 20% popusta za jedno dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi)
- trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

U Coimbri i Fatimi uključene večere u cijenu aranžmana!

Gabrijela Koščica

Napisala i uređuje program

Video

POŠALJI UPIT