VELIKA TURSKA TURA - 9 dana autobusom

FIRST MINUTE

Program putovanja

Putovanja Turska - velika tura 9 dana autobusom 03.08. i 05.10.2019.

1. dan ZAGREB – SOFIJA
Polazak iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05.00. Slijedi vožnja uz usputna zaustavljanja radi odmora kroz Srbiju do Bugarske. Po dolasku u Sofiju kraći razgled uz šetnju smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan SOFIJA – CANAKKALE
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja autobusom do Canakkalea. Čim stignemo u Tursku, prelazimo brodom do grada i luke u Turskoj, na južnoj, azijskoj strani Dardanela. Kao što provincija Istanbul leži na dva kontinenta, tako i Canakkale leži na dva kontinenta; Europi i Aziji. Canakkale je najbliži veći grad u okolini stare Troje, grad koji je izrastao iz osmanske utvrde koja se zvala Kale-i Sultaniye (Sultanova utvrda). S vremenom je to naselje postalo poznato po lončarstvu (turski: Çanak) pa mu je i ime promjenjeno u Canakkale, što bi značilo Lončarska utvrda. Grad je izgrađen na najužem (1,3km) dijelu Dardanela, a danas je to administrativno i trgovačko središte istoimene pokrajine. Jedna od glavnih znamenitosti u gradu, srednjevjekovna utvrda Kilid Bahr, nalazi se na poluotoku Gallipoli i mjesto je gdje se vodila poznata bitka Ujedinjenih Saveznika i Otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu 1915. godine, s ciljem da Saveznici dođu do Konstantinopola, današnjeg Istanbula, a nekad glavnog grada Otomanskog carstva. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

3. dan CANAKKALE – TROJA (fakultativni izlet) – KUSADASI
Doručak i odjava iz hotela. Nastavljamo putovanje dalje prema Kusadasiju. Na brdu Hisarlik pronalazimo Troju - sjajni Prijamov grad. Troja je legendarni grad i poprište Trojanskog rata, koji je dijelom opisan u Homerovoj Ilijadi, epskoj pjesmi na starogrčkom sastavljenoj u 9. ili 8. stoljeću prije Krista. Kako prolazimo ruševinama Troje teško je ne čuti bojne trube Ahajaca i proročice Kasandre: „Ne vjeruj Danajcima kad darove donose.“. Ulaznica u lokalitet i razgled s lokalnim vodičem uz doplatu. Dolazak u Kusadasi u poslijepodnevnim satima. Kusadasi je primorski grad u Turskoj i najpopularnije ljetovalište na turskoj obali Egejskog mora. Nekad malo ribarsko naselje, Kusadasi je danas mjesto gdje za vrijeme ljetne sezone boravi i do milijun turista. Glavni ukras ovog lijepog i čistog grada su prelijepe pješčane plaže: Long Beach (20km), Ladies Beach(2km), Kustur Beach (4,5km), Pamucak Beach (4,5km. Prava atrakcija su, izuzev nacionalnih restorana, životopisne i dobro opskrbljene prodavaonice, a posebno Velika tržnica (Grand Bazar), gdje se nude raznovrsni artikli za svačiji ukus i džep. Cjenkanje je nezaobilazno. U arhitekturi mjesta dominira europski i mediteranski stil, tako da će vas na klasičan orijent podsjetiti samo egzotični mirisi vrsnih domaćih kulinarskih specijaliteta. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan KUSADASI – PAMUKKALE (fakultativni izlet)
Doručak. Fakultativni izlet u Pamukkale, uz minimum od 25 prijavljenih. Pamukkale, "Pamučna palača", je kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija. Lokalitet se sastoji od toplih izvora i vapnenca travertina koji ima neobičan oblik plitkih terasastih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Na njegovim toplicama izgrađen je antički grad Hierapolis u 2. stojeću pr. Kr. kao liječilište. U Hierapolisu se nalaze ostaci termi, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine Pamukkale, zajedno s toplicama, upisan kao UNESCO-va svjetska baština. Ovo područje se nalazi u dolini rijeke Menderes koje ima umjerenu klimu gotovo cijele godine. Dugo je oko 2,000, a široko 600 i visoko oko 160 metara. Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35°C do 100°C. Od njih se voda prelijeva u terasama niz padine duge od 320-60 metara. Ručak te slobodno vrijeme. Povratak u Kusadasi. Večera. Noćenje.

5. dan KUSADASI – EFEZ ( fakultativni izlet) – ISTANBUL
Doručak i odjava iz hotela. Predlažemo fakultativni izlet u Efez, na putu prema Istanbulu, uz minimum od 25 prijavljenih. Efez je poznat kao antički grad na zapadnoj obali Male Azije, koji je osnovan u 13. st. pr. Kr., a koji je do kraja prvog stoljeća postao glavna egejska luka s populacijom koja je tada iznosila više od 300.000 stanovnika. Nakon Jonjana, od 546. g. pr. Kr, njime vlada čuveno Perzijsko carstvo. Od 133. g. pr. Kr. pripada Rimskom carstvu i postaje glavni grad te trgovačko i prometno središte rimske pokrajine Male Azije. Danas se radi o pravom arheološkom nalazištu za koje će vam trebati skoro cijeli dan dan da ga obiđete. Naime, na vrhu Mramorne avenije gdje su ceste popločene mramorom, nalazi se restaurirana dvokatna knjižnica Celzusa, koja je izgrađena 117. g. Knjižnica se odlikuje prekrasnom fasadom sačinjenom od stupova te bogato izrezbarenom unutrašnjosti. Jedna od najpoznatijih građevina je Artemidin hram koji je bio građen na močvarnom zemljištu. Zbog toga su graditelji na tom području dodavali drveni ugljen kako bi poboljšali nosivost. Sama gradnja je trajala oko 120 godina, a konstrukcija se sastojala od 127 bogato ukrašenih mramornih stupova koji su nosili teške poprečne grede. Danas je ostao samo stup, no unatoč tome prema brojnim istraživanjima moglo se puno toga naučiti. Slobodno vrijeme. Polazak za Istanbul. Po dolasku odlazak u hotel. Nakon smještaja u hotel i kraćeg odmora vodimo vas u ugodnu šetnju i prvo upoznavanje sa starim dijelom Istanbula. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan ISTANBUL
Doručak. Autobusom odlazimo na panoramski dio Azijskog dijela Istanbula, do vidikovca Čamlidža, mjesto na kojem se možete diviti veličanstvenoj panorami i pogledu na Bospor i grad. Jedan od najljepših utisaka koje ćete ponijeti kući s putovanja. Slijedi povratak u stari dio grada te razgled slijedećih znamenitosti uz lokalnog vodiča: Aja Sofije, remek-djela bizantske arhitekture; hipodroma koji je nekoć bio sportski i društveni centar Konstantinopolisa; džamije Sultana Ahmeta (Plave džamije i jedne od tri najveće džamije u Turskoj) iz 17. st. te Topkapi palače koja je tijekom 400 godina služila kao sjedište sultana. Ulaznice u objekte uz doplatu. Nakon razgleda starog grada vodimo vas do Kapali čaršije, jednog od najvećih natkrivenih bazara na svijetu gdje možete uživati u šetnji kroz labirint otprilike 4000 dućana te eventualnoj kupovini. Slobodno vrijeme za osobne programe. Povratak u hotel. Noćenje.

7. dan ISTANBUL
Doručak. Uz doplatu krećemo na krstarenje brodom po Bosporu, rajskom mjestu. Bospor povezuje Crno more i Mramorno more i Dardanele, ali i odvaja Europu od Azije. Sa svojim obalama koje se uzdižu do visine do 200 metara, omeđen s bezobrazno raskošnom Dolmabahce palačom, ruševinama, utvrdama, selima, vrtovima i ribarskim selima, ovo je jedna od najljepših prostornih prizora u Turskoj. Nakon krstarenja slijedi obilazak egipatske tržnice okupane mirisima začina i čajeva gdje ćete doživjeti jedinstveni duh starog Istanbula. Poslijepodne uživajte u okusima i mirisima Istanbula, fenomenalnoj hrani te čarima cjenkanja. Predlažemo posjet ekstravagantnoj palači Dolmabahce koja je sagrađena u rokoko stilu po nalogu sultana Abdula Mejida koji je želio imati svoju varijantu dvorca Versailles. Za ljubitelje moderne umjetnosti preporučamo muzej Istanbul Modern, prvi muzej suvremene umjetnosti u Turskoj koji na dva kata izložbenog prostora sadrži zbirke najpoznatijih turskih i svjetskih slikara. U večernjim satima odlazak na tradicionalnu folklornu večeru (uz doplatu). Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan ISTANBUL - PLOVDIV
Doručak i odjava iz hotela. Ujutro krećemo u šarmantnu prijestolnicu kulture Bugarske: Plovdiv. Po dolasku šetnja jednim od najstarije naseljenim gradom Europe: od tragova antičkog Phiipopolisa, tračanske Pulpudeve, Srednjovijekovnog Paldina i Osmanskog Filibeta te današnjeg grada festivala u kojem bendovi kao Metallica, Apocalliptica i 2Cellos nastupaju u Antičkom kazalištu kao što su to činili umjetnici prije skoro 2000 g. Šećer na kraju je pitoreskna četvrt Stari Plovdiv, pod zaštitom UNESCO-a, u kojoj svaka kuća pokušava nadmašiti susjednu po kićenosti i boji, baš kao što su se i njihovi vlasnici, bogati trgovci iz cijele Europe, nadmetali u poslu. Uske kaldrmene uličice optoćene raskošnim šarenim kućama te starim crkvama će nas odvesti i do našeg ručka. Smještaj u hotel. Noćenje.

9. dan PLOVDIV - ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela te slijedi vožnja prema Zagrebu. Dolazak u Zagreb se očekuje do ponoći.

Cijena aranžmana po osobi: FIRST MINUTE 3.590 kn / Redovna cijena 3.790 kn

Rok za prijavu: do 7 dana prije polaska ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 40 / Maksimalan broj putnika: 58

Popusti i doplate
- jedno dijete 7-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 20% popusta,
- u slučaju da se na putovanje prijavi 30 osoba, agencija Idea putovanja će povećati cijenu za 400 kn po osobi zbog većeg troška po putniku. Najkasnije 10 dana prije puta ćemo vas i o tome obavijestiti.
- doplata za polazak Čakovec i Varaždin 60 kn po osobi
- trokrevetne sobe raspložive po redovnoj cijeni

Video

POŠALJI UPIT