Porto i sjever Portugala

5 dana zrakoplovom
zrakoplovom
 • Usluga / Opis stavke:
  noćenje s doručkom
 • Prijevoz:
  zrakoplovom
 • Vođenje putovanja po jezicima
  hrvatski
Cijena 880 EUR
zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu
Garantirano

O putovanju

Putovanje Porto i sjever Portugala 5 dana avionom 30.04.-04.05.2024.
GARANTIRANI POLAZAKNema trenutno predviđenih polazaka za ovo putovanje


Otkrijte drugi po veličini portugalski grad, već nekoliko godina smatran za jednu od najboljih europskih city break destinacija. Šarmantan kao i svaki drugi grad u portugalu, Porto se ipak izdvaja među sličnima - drugačiji od ostalih, ne bez razloga proglašen je europskom kulturnom prijestolnicom 2001. godine. Nerijetko upečatljiviji i od portugalske prijestolnice, Porto je šarmer iz prikrajka..

Predviđeni hotel: Tuela 3*, centralno smješten


Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

1. dan: ZAGREB – MÜNCHEN – PORTO
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, u ranim jutarnjim satima. Prijava na let kompanije Lufthansa na redovnoj liniji za München u 6:25 sati, slijetanje planirano u 7:35 sati i nastavak letom prema Portu u 8:30, dolazak planirano u 10:25 po lokalnom vremenu (vremena letenja ispod programa). Po dolasku u Porto ukrcaj u autobus i odlazak u razgled, panoramski i pješački. Porto, drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „bijeli grad“, Porto nazivaju i „granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Zadnjih je godina Porto iznimno popularna city break destinacija i nerijetko se putnicima svidi i više od Lisabona. Razgled grada s voditeljem putovanja: katedrala - raskošna crkva sv. Franje s pozlaćenim baroknim rezbarijama - Trg Liberdade - most Dom Luis - Palača burze - toranj Clérigos. U poslijepodnevnim satima smještaj u hotel. U ranim večernjim satima odlazak u centar s voditeljem putovanja u orijentacijsku šetnju. Povratak u hotel samostalno ili s voditeljem putovanja. Noćenje.

2. dan: PORTO: fakultativno cjelodnevni izlet MINHO: BARCELOS-BRAGA-GUIMARAES
Doručak. Slobodan dan za uživanje u gradu koji je posljednjih godina proglašavan jednom od najboljih city break destinacija u Europi: grad koji je procvao nakon 2004.g. i Europskog prvenstva u nogometu te godine mnogim se posjetiteljima svidi i više nego Lisabon i iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Danas preporučujemo cjelodnevni izlet Minho, u kojem ćemo posjetiti Barcelos, Bragu i Guimaraes (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum za realizaciju 20 prijavljenih putnika). Prvo odlazimo do mjestašca Barcelos koji je Portugalu dao nacionalni simbol, tzv. pijetla iz Barcelosa, s legendom ćete se upoznati na licu mjesta. Kratka šetnja povijesnim središtem mjesta uz lokalnog vodiča i vrijeme za kavu ili čaj. Potom odlazimo u Bragu, uz Porto jedan od najznačajnijih i najvećih gradova sjevera. Braga se ponosi poviješću dugom dvije tisuće godina i nazivom „Portugalski Rim“ – u gradu se nižu jedna do druge više od 20 crkava, među njima i prvobitno romanička katedrala, a grad se smatra duhovnim središtem rađanja portugalskog kraljevstva i poznat je kao i „biskupski grad“. Tu ćemo posjetiti poznato hodočasničko mjesto, Bom Jesus s velebnim stubama i odvojiti slobodno vrijeme za šetnju, jelo ili kupovinu suvenira. Za kraj dana posjećujemo grad koji zovu i „kolijevkom Portugala“, Guimaraes. Ovdje je 1109. g. rođen Afonso Henriques, osnivač portugalskog kraljevstva. Na tzv. Svetom obronku iznad grada stoji njegova romanička utvrda. Ime Guimaraesa spojeno je i s drugom portugalskom kraljevskom dinastijom, obitelji Braganca. U starom se dijelu grada nalazi njihova palača iz 15. st. Zbog svojih odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina stari je grad upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2001. godine. Povratak u Porto, slobodna večer. Noćenje.

3. dan: PORTO: fakultativno cjelodnevni izlet DOLINA RIJEKE DOURO
Doručak. Slobodan dan u Portu za istraživanje grada i osobne programe. Doista preporučujemo cjelodnevni izlet brodom i autobusom u dolinu rijeke Douro, svjetski poznate po proizvodnji slavnog vina istoimenog imena kao grad (doplata prilikom kupovine aranžmana, min. potreban za realizaciju 30 prijavljenih putnika), do gradića Pinhao, središta vinogradarstva regije svjetski poznate po iznimnim vinima. Za dolinu rijeke Douro kažu da bi se mogla nazvati i „čarobnom dolinom“, njezina je ljepota skoro mitska. Da je tome tako govori i činjenica da je UNESCO zaštitio svojom titulom prelijepe krajolike uz rijeku... Na izlet krećemo nešto prije osam ujutro s dokova u četvrti Ribeira: brod kreće u 8:45 sati i  uz uživanje u vožnji s pogledom na brojne vinograde i prelijepe pejzaže, uz doručak i ručak na brodu, dolazimo do mjesta Pinhao u poslijepodnevnim satima. U mjestu Pinhao posjetit ćemo lokalnu vinariju, upoznati se s proizvodnjom porta i svakako ga i kušati. Povratak autobusom u Porto, dolazak oko 21 sat navečer, transfer autobusom do hotela. Noćenje.

4. dan: PORTO
Doručak. Slobodan dan u Portu za istraživanje grada i osobne programe. Svakako ne propustite posjetiti knjižaru Lello, sigurno jednu od najljepših knjižara svijeta koja je otvorena 1906.g. i izgleda identično kao i tada. Zaputite se i do kolodvora Sao Bento u centru grada i pogledajte fascinantne pločice u unutrašnjosti kolodvora koje oslikavaju događaje iz portugalske prošlosti. Posjetite slavnu Casa da Musica, arhitektonsko remek-djelo Rema Kolhaasa, izgubite se u poznatoj četvrti Ribeira i prijeđite rijeku kako biste u nekom od slavnih vinskih podruma kušali slavno vino ili se samo otisnuli u plovidbu rijekom Douro. Noćenje.

5. dan: PORTO – ZAGREB
Rano buđenje i odjava iz hotela oko 4:00 sata i transfer autobusom do zračne luke uz doručak u obliku paketa. Prijava na let Lufthanse za München s polaskom u 06:15 sati, slijetanje u Munchen u 10 sati i nastavak leta prema Zagrebu u 11:45 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 12:45 sati po lokalnom vremenu. Kraj programa.

 Rok za prijavu: 7 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 30

Informacije o letu:
Prijevoznik: Lufthansa
30APR ZAGREB - MUNICH LH 1731 06:25 07:35
30APR MUNICH - PORTO LH 1782 08:30 10:25
04MAY PORTO - MUNICH LH 1789 06:15 10:00
04MAY MUNICH - ZAGREB LH 1726 11:45 12:45


Cijena uključuje

 • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – München – Porto – München – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • transfer posebnim autobusom zračna luka – hotel – zračna luka
 • četiri noćenja s doručkom u hotelu 3* u Portu u dvokrevetnim sobama
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

 • ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • cjelodnevni izlet Dolina rijeke Douro (uključuje autobusni prijevoz, prijevoz brodom, doručak i ručak na brodu, obilazak vinarije i degustaciju vina i pratnju voditelja putovanja): odrasli 115 EUR, djeca do 12 g. 95 EUR – minimum za realizaciju izleta 30 prijavljenih putnika
 • cjelodnevni izlet Minho (uključuje autobusni prijevoz, lokalnog vodiča i pratnju voditelja putovanja): odrasli 65 EUR, djeca do 12 g. 50 EUR – minimum za realizaciju izleta 20 prijavljenih putnika
 • doplatu za jednokrevetnu sobu: 250 EUR (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca. 70 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)
 • boravišna pristojba: 2 EUR po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)
 • napojnicu za vozača i vodiča: preporuka 2-3 EUR po osobi po danu
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Popusti

· 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
· trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni.


- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanije Lufthansa objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.
Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

Porto [po'rtu] (također Oporto [upo'rtu]), grad, luka i upravno središte istoimenog okruga u sjevernom Portugalu (237 591 st.). Leži na obali rijeke Douro, nedaleko od njezina utoka u Atlantski ocean. Porto su vjerojatno osnovali Kelti, u rimsko doba Portus Cale (odatle naziv za cjelokupni državni teritorij). U XIV. st. važna luka (rodno mjesto Henrika Pomorca). Po veličini drugi grad zemlje, gospodarsko je i kulturno (sveučilište osnovano 1911) središte sjevernog Portugala. U starome dijelu grada (na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine od 1996) ističe se romanička katedrala iz XII. st. (s dogradnjama u XIV. st. i pregradnjom u XVII–XVIII. st.), gotička crkva iz XIV. st. i nekoliko baroknih crkava (Igreja dos Clérigos sa 75 m visokim zvonikom i dr.). Dva željezna mosta preko Doura (most Luís I., na dva kata, na UNESCO-ovu je popisu) koja povezuju Porto s gradom Vila Nova de Gaia na lijevoj obali.

Portugal, država na krajnjem zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lijepa luka". Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobjedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine je član Europske unije.

Mogućnosti plaćanja:
· uplata na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
· kreditne i debitne kartice, jednokratno i obročno: Visa Premium, Diners, Maestro, Visa, MasterCard
· online putem web stranice (navedenim kreditnim i debitnim karticama)
· Keks pay

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju, a zatim 72 sata prije putovanja završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 20, a maksimalan broj putnika je 30. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: IDEA PUTOVANJA d.o.o., HR-AB-01-080951142, Žumberačka 4, 10 430 Samobor.

Polica jamčevine br. 45-7002952753 uplaćena kod UNIQA osiguranje d.d., Zagreb, tel. 01/6324-200. Ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju prouzroči Putniku neispunjenjem, djelomičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza koje se odnose na putovanje: broj police/ugovor 11-7002952833, uplaćena kod UNIQA osiguranje d.d., Zagreb, tel. 01/6324-200.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja

Prijavite se na newsletter

Koristeći ovaj formular, dajete privolu da Idea putovanja d.o.o. (sjedište: Žumberačka 4, Samobor, OIB: 21344819267) može koristiti vašu e-mail adresu za povremeno slanje novosti, posebnih ponuda i promotivnih obavijesti (poznato i kao „newsletter“). U bilo kojem trenutku možete povući svoju privolu klikom na Odjavi se link ili tako da nas kontaktirate na e-mail info@ideaputovanja.hr.

Preporučujemo putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Pročitaj više

Izrada ove stranice sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru programa "Konkurentnost i kohezija" te Programa dodjele potpora male vrijednosti namijenjenih poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti MSP.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »