Atrakcije

Italija

Kosi toranj - Pisa

Kosi toranj - Pisa

Kosi toranj u Pisi je zapravo o zvonik katedrale s kojom dijeli trg zvan Campo dei Miracoli.

Kosi toranj u Pisi je zapravo o zvonik katedrale s kojom dijeli trg zvan Campo dei Miracoli. Toranj je visok 55 m, promjer mu je 16 m, a vrh mu je nagnut 4 m u odnosu na temelje.

Neobičan dizajn tornja nalikuje dizajnu Babilonske kule, kakvu je opisao grčki pisac Herodot. U zvoniku postoje 294 stube i sedam zvona namještenih pre­ma glazbenoj skali.

Izgradnja je započela 1173. godine, i do 1178. izgrađen do treće razine. Nagib je već tada bio zamjetan. Radovi su obustavljeni na gotovo stotinu godina zbog neprestanog ratovanja Pise sa susjednim gradom državom Firencom. Izgradnja je nastavljena tek 1272. pod vodstvom Giovannija di Simonea. Dodane su još četiri nove razine pod različitim kutom od donjih, ali izgradnja se ponovno morala obustaviti 1284. kad je Pisa izgubila bitku protiv Genove. Prostorija za zvono je dovršena 1372. godine, tj. čak 199 godina nakon početka izgradnje.

Danas se zna da je nagib uzrokovan poniranjem tla, ali prije nego što je otkriven uzrok iskušana su mnoga rješenja, primjerice, iskopavanje staze oko podnožja ili pak Mussolinijev projekt nalijevanja betona u temelje, što je samo pogoršalo stanje.

S obzirom da se od 1999. g intenzivno radi na ojačanju temelja, nagib tornja vraćen je na 13 stupnjeva. 

Neka vam putovanje u Toskanu ostane u lijepom sjećanju.

  • Zrakoplovna putovanja

  • Autobusna putovanja

  • Putovanja brodom

Prijavite se na newsletter

Koristeći ovaj formular, dajete privolu da Idea putovanja d.o.o. (sjedište: Žumberačka 4, Samobor, OIB: 21344819267) može koristiti vašu e-mail adresu za povremeno slanje novosti, posebnih ponuda i promotivnih obavijesti (poznato i kao „newsletter“). U bilo kojem trenutku možete povući svoju privolu klikom na Odjavi se link ili tako da nas kontaktirate na e-mail info@ideaputovanja.hr.

Preporučujemo putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Pročitaj više

Izrada ove stranice sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru programa "Konkurentnost i kohezija" te Programa dodjele potpora male vrijednosti namijenjenih poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti MSP.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »