Mađarska

Zgrada Mađarskog parlamenta - Budimpešta

Zgrada Mađarskog parlamenta - Budimpešta

Zgrada Mađarskog parlamenta (Országház) zasigurno je najpoznatiji simbol Budimpešte. To golemo zdanje je treći je po veličini parlament u svijetu i drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu.

Najupečatljiviji simbol Budimpešte – zgrada parlamenta je treća zgrada parlemnta po veličini u svijetu. Na površini od čak 18 000 m2 prožima se čak 691 prostorija te sveukupno 20 km stepenica i hodnika. Na fasadi zgrade možete pronači 90 statua dok se za uređenje unutrašnjosti upotrijebilo 40 kg 23-karatnog zlata. Najviša točka zgrade je visoka 96 metara, što simbolično označava 1896. godinu kada se slavila 1000 obljetnica dolaska Mađara.

Zbog same proslave obljetnice, Budimpešta se također danas može pohvaliti i najstarijom metro linijom na kopnenom dijelu Europe (najstarija je izgrađena na „Otoku“ u Londonu) koja je izgrađena baš te 1896. godine kako bi povezala centar grada sa gradskim parkom. Linija je još uvijek u funkciji te ukoliko se nađete u Budimpešti ne propustite iskoristiti priliku sjesti na liniju M1 te se provozati najstarijom metro linijom na ovom području.

Ukoliko još niste impresionirani Budimpeštom , jeste li znali da je ona i dom druge najveće sinagoge na svijetu u koju se može smjestiti do 3000 vjernika? Svakako vrijedi provjeriti.

  • Zrakoplovna putovanja

  • Autobusna putovanja

  • Putovanja brodom

Prijavite se na newsletter

Koristeći ovaj formular, dajete privolu da Idea putovanja d.o.o. (sjedište: Žumberačka 4, Samobor, OIB: 21344819267) može koristiti vašu e-mail adresu za povremeno slanje novosti, posebnih ponuda i promotivnih obavijesti (poznato i kao „newsletter“). U bilo kojem trenutku možete povući svoju privolu klikom na Odjavi se link ili tako da nas kontaktirate na e-mail info@ideaputovanja.hr.

Preporučujemo putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Pročitaj više

Izrada ove stranice sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru programa "Konkurentnost i kohezija" te Programa dodjele potpora male vrijednosti namijenjenih poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti MSP.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »