Njemačka

Brandenburška vrata - Berlin

Brandenburška vrata - Berlin

Brandenburška vrata su trijumfalna vrata, simbol njemačkog glavnog grada Berlina. Smještena su na Pariškom trgu i jedina su preostala vrata od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin.

Fotografija objavljena uz dopuštenje / Copyrights: GNTB/Francesco Carovillano

Brandenburška vrata su trijumfalna vrata, simbol njemačkog glavnog grada Berlina.

Izgrađena su 1791. i postala su prepoznatljivi simbol Berlina Vrata su izgrađena kako bi simbolizirala mir i njihovo originalno ime je 'Vrata mira' te im je zaštitnica božica mira - Irena. Izgradnju Brandenburških vrata zatražio je kralj Friedrich Wilhelm II., a dizajnirao ih je Carl Gotthard Langhans. Vrata se sastoje od 12 grčkih stupova, po šest sa svake strane, koji tvore pet prolaza. Zanimljivo je da su 'obični građani' u 18. stoljeću smjeli prolaziti samo kroz zadnja dva prolaza.

1989. godine otvorena su za prolaz nakon uklanjanja barijera između istočnog i zapadnog dijela tog grada. Otvaranje Brandenburških vrata imalo je veliko simbolično značenje, u smislu ponovnog slobodnog komuniciranja između Zapadnog i Istočnog bloka, koji su bili razgraničeni tzv. Željeznog zavjesom tijekom više desetaka godina. Tijekom Hladnog rata Brandenburška su vrata pripadala Istočnom Berlinu tj. Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), jer je Berlinski zid prolazio nekoliko desetaka metara zapadno od njih. Uoči otvaranja istočnonjemački inženjeri i izvođači radova prokopali su prolaze kako bi se kroz barijeru moglo fizički proći.

Više informacija možete saznati na stranicama Njemačke turističke zajednice:

Više informacija možete saznati na stranicama Njemačke turističke zajednice

Fotografija objavljena uz dopuštenje / Copyrights: GNTB/Francesco Carovillano

  • Zrakoplovna putovanja

  • Autobusna putovanja

  • Putovanja brodom

Prijavite se na newsletter

Koristeći ovaj formular, dajete privolu da Idea putovanja d.o.o. (sjedište: Žumberačka 4, Samobor, OIB: 21344819267) može koristiti vašu e-mail adresu za povremeno slanje novosti, posebnih ponuda i promotivnih obavijesti (poznato i kao „newsletter“). U bilo kojem trenutku možete povući svoju privolu klikom na Odjavi se link ili tako da nas kontaktirate na e-mail info@ideaputovanja.hr.

Preporučujemo putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Pročitaj više

Izrada ove stranice sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru programa "Konkurentnost i kohezija" te Programa dodjele potpora male vrijednosti namijenjenih poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti MSP.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »