Turska

Grand Bazaar u Istanbulu – putovanje kroz okuse, mirise i boje Turske

Grand Bazaar u Istanbulu – putovanje kroz okuse, mirise i boje Turske

Otkrijte Grand Bazaar – najveću tržnicu svijeta i upoznajte najpoznatije turske začine, njihovo porijeklo, mirise i načine korištenja.

Grand Bazaar u brojkama

Država: Turska
Grad: Istanbul
Regija: Marmara
Lokacija: Beyazıt, povijesni centar Istanbula
Godina izgradnje: 1461.
Broj trgovina: više od 4.000
Valuta: turska lira (TRY)
Jezik: turski
Vremenska zona: GMT+3

Grand Bazaar je pravi mali svijet za sebe. Prostire se kroz 61 natkrivenu ulicu, a svakodnevno ga posjeti između 250.000 i 400.000 ljudi.
Osim što je trgovačko središte, on je i mjesto gdje se osjeća duh starog Istanbula – spoj tradicije, boja i mirisa koji podsjećaju na prošlost, ali žive i danas.

O tržnici i iskustvu kupovine

Kupovina na Grand Bazaaru poseban je doživljaj koji spaja povijest, tradiciju i tursku gostoljubivost.
Trgovci su srdačni, elokventni i ponosni na svoju robu, a razgovor s njima često se pretvara u kratku, toplu razmjenu iskustava.
Pregovaranje o cijeni dio je kulture – vodi se s poštovanjem i osmijehom, a ne kao natjecanje.
Kupci koji pokažu zanimanje dobit će i više od proizvoda – dobit će priču, savjet i iskrenu zahvalnost trgovca.
Na kraju kupovine često se čuje „Afiyet olsun!“, što znači “u slast” – izraz kojim se želi dobra sreća i zadovoljstvo.

Upoznajte najpoznatije začine Turske i za što se koriste

Na Grand Bazaaru možete pronaći cijeli svijet mirisa – od aromatičnih mješavina do rijetkih začina koji su stoljećima oblikovali tursku kuhinju i kulturu.
Svaki od njih ima svoju priču, boju i okus koji odražava duh različitih regija – od Anadolije do obala Egejskog mora.

U nastavku donosimo najpoznatije začine Turske, njihove osobitosti i načine na koje se koriste u svakodnevnim jelima.

Pul biber – crvena kraljica turskog stola

Najpoznatiji turski začin, pul biber, sušena je i grubo mljevena paprika blagog do srednjeg intenziteta ljutine.
Koristi se gotovo u svemu – od kebaba do menemena, tradicionalne turske kajgane.
Boja podsjeća na zalazak sunca nad Bosporom, a okus daje toplinu svakom jelu.

Sumak – rubinska svježina Istoka

Dobiva se od sušenih plodova biljke Rhus coriaria, a okus mu je svježe kiselkast i aromatičan.
Sumak se koristi u salatama, marinadama i jelima od mesa, dodajući im kontrast i ravnotežu.
U turskoj tradiciji smatra se simbolom vitalnosti i harmonije.

Kimyon – kumin koji grije Anadoliju

Kimyon ili kumin nezaobilazan je u turskim jelima od leće, mesa i povrća.
Njegov miris prepoznat ćete već pri ulasku u trgovinu – topao, zemljani i blago dimni.
Kimyon nije samo začin, već i podsjetnik na korijene anatolijske kuhinje.

Cimet i kardamom – miris turske kave i harema

Turska kuhinja obožava kombinaciju cimeta (tarçın) i kardamoma (kakule).
Koriste se u kavi, čajevima i desertima poput sütlaça (rižin puding).
Kardamom unosi profinjenu aromu, dok cimet daje toplinu i slatkoću – spoj koji najbolje opisuje duh Istanbula.

Crni kim – sjeme blagoslova

Poznat kao çörek otu, crni kim stoljećima se koristi u turskoj gastronomiji i medicini.
Posipa se po kruhu i pecivima, a njegova gorčina daje jelu dubinu.
U islamskoj tradiciji naziva se “lijekom za sve osim smrti”.

Gdje još u Turskoj pronaći autentične začine

Egipatski bazar (Mısır Çarşısı), Istanbul

Samo nekoliko minuta hoda od Grand Bazaara, u četvrti Eminönü, nalazi se Egipatski bazar, otvoren 1664. godine.
To je najpoznatija tržnica začina u Turskoj – ispunjena mirisima cimeta, kurkume, kardamoma i čajeva.
Trgovci s ponosom nude tradicionalne mješavine i rado pričaju o njihovom porijeklu.
Ako volite začine, ovo je mjesto koje morate doživjeti.

Gaziantep – prijestolnica okusa

Grad Gaziantep na jugoistoku zemlje poznat je po pistacijama i najkvalitetnijem pul biberu.
Ovdje se začini smatraju umjetnošću, a svaki miris ima svoju priču.
Mnogi trgovci iz Istanbula svoje začine nabavljaju upravo ovdje.

Izmir – spoj mora i mediteranskih mirisa

Tržnice u Izmiru nude mješavinu mediteranskih i bliskoistočnih aroma – origano, timijan i crni kim.
Savršeno za putnike koji žele ponijeti komadić turskog okusa kući.

💡 Savjeti za putnike

Prije kupnje obiđite više trgovina – cijene i ponuda mogu se razlikovati, a tako ćete lakše pronaći pravu kvalitetu.
Ako kupujete začine, provjerite imaju li svježe mljevene – boja i miris trebaju biti intenzivni.
Kod cjenkanja budite ljubazni, to je dio kulture i očekuje se s obje strane.
Za suvenire birajte male staklene posudice ili platnene vrećice – čuvat će arome i uspomene s putovanja u Istanbul.

  • Zrakoplovna putovanja

  • Autobusna putovanja

  • Putovanja brodom

Prijavite se na newsletter

Koristeći ovaj formular, dajete privolu da Idea putovanja d.o.o. (sjedište: Ulica Maksa Puša 11/1, Samobor, OIB: 21344819267) može koristiti vašu e-mail adresu za povremeno slanje novosti, posebnih ponuda i promotivnih obavijesti (poznato i kao „newsletter“). U bilo kojem trenutku možete povući svoju privolu klikom na Odjavi se link ili tako da nas kontaktirate na e-mail info@ideaputovanja.hr.

Preporučujemo putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Pročitaj više

Izrada ove stranice sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru programa "Konkurentnost i kohezija" te Programa dodjele potpora male vrijednosti namijenjenih poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti MSP.