Turska

Plava džamija - Istanbul

Plava džamija - Istanbul

Plava džamija najveličanstvenija je džamija u Istanbulu.

Džamiju sultana Ahmeta nazivaju i Plavom džamijom zbog više od 20.000 plavih ručno izrađenih keramičkih pločica koje prekrivaju unutarnje zidove.

Plava Džamija najveličanstvenija je džamija u Istanbulu. Ima šest visokih elegantnih minareta i jedina je takva džamija u Turskoj. Projektirao ju je Mehmed Aga, a izgradnju džamije je naručio sultan Ahmed I. Izgradnja Džamije sultana Ahmeda započela je 1609. godine i trajala je sedam godina.
Kada je džamija bila gotova nastala je pobuna jer je jedina džamija sa šest minareta bila ona u Meki, mnogi su smatrali kako se sultan ponaša rasipno. Kako bi glatko i bez većih sukoba završio pobunu dao je izgraditi sedmi minaret u Meki.

Neka vam putovanje u Istanbul ostaje u sjećanju.

  • Zrakoplovna putovanja

  • Autobusna putovanja

  • Putovanja brodom

Prijavite se na newsletter

Koristeći ovaj formular, dajete privolu da Idea putovanja d.o.o. (sjedište: Žumberačka 4, Samobor, OIB: 21344819267) može koristiti vašu e-mail adresu za povremeno slanje novosti, posebnih ponuda i promotivnih obavijesti (poznato i kao „newsletter“). U bilo kojem trenutku možete povući svoju privolu klikom na Odjavi se link ili tako da nas kontaktirate na e-mail info@ideaputovanja.hr.

Preporučujemo putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti. Pročitaj više

Izrada ove stranice sufinancirana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru programa "Konkurentnost i kohezija" te Programa dodjele potpora male vrijednosti namijenjenih poboljšanju konkurentnosti i učinkovitosti MSP.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »